Nico Rönnberg följde hjärtat och valde BK-46

Nico Rönnberg presenterades på fredagens som BK-spelare. Bild: Jesper Sundström

Då Nico Rönnberg förra veckan återvände till Finland efter att ha brutit kontraktet med franska ligaklubben US Ivry visste han inte var han skulle spela. Men under veckan i Finland växte beslutet fram. – Det fanns egentligen inga andra alternativ än att spela i BK-46, säger han.

På fredagsförmiddagen presenterade BK-46 handbollssäsongens största värvning. Någon större överraskning att det var Nico Rönnberg som presenterades under presskonferensen var det inte. Parterna hade fört en dialog sedan det stod klart att Rönnberg lämnar den franska ligan.

– Det känns naturligt att det blir spel i BK-46 då jag flyttar hem till Finland, säger Rönnberg.

Rönnberg flyttade efter sju säsonger och lika många mästerskap i Cocks till den franska ligan och Parisklubben US Ivry. Men flytten blev inte som tänkt då coronapandemin slog till. Finlands bästa handbollsspelare flyttade själv till Paris medan hans familj stannade kvar i Karis. Till slut blev saknaden för stor och familjen lockade honom tillbaka hem till Finland.

– Jag hade ju tänkt spela och bo utomlands med familjen i två till fyra år och sedan flytta tillbaka hem och spela i BK. Nu kom jag hem tidigare på grund av coronaläget och då kändes det naturligt att det blev just BK, säger han.

Rönnberg kontaktades av flera klubbar efter att kontraktet med Ivry bröts men i takt med att tiden gick växte också känslan för vilken klubb det var som lockade mest fram.

– Det finns så mycket annat än handbollen i livet. Då jag kom hem var det för att kunna vara tillsammans med familjen. Vi får leva i en vardag tillsammans nu. Då spelar det också in att det är kortaste vägen till hallen att spela i BK, säger han.

– Jag kände direkt då BK tog kontakt att det är speciellt. Det är min moderklubb det handlar om, det är här jag växt upp och det är här jag hade tänkt att jag skulle spela i framtiden. Under min vecka hemma i Finland växte beslutet fram och det fanns till slut inga andra alternativ. Jag gjorde det som hjärtat sade och valde BK-46.

Nico Rönnberg återvänder till sin moderklubb BK-46 där han senast spelade som 17-åring. Bild: KSF Media Arkiv

Då Rönnberg återvände till Finland efter sitt förra utlandsäventyr blev det spel i Cocks. Efter tiden i Norge visste Rönnberg att han ville tillbaka utomlands. Då var hårt satsande Cocks det bästa alternativet för att utvecklas och nå framgång.

Under sina sju år i Riihimäki vann Rönnberg sju ligamästerskap, segrade i Baltiska ligan och fick spela i Champions League. Rönnberg fick sitt stora internationella genombrott under sin tid i klubben och tog bland annat hem segern i skytteligan i gruppspelet i Champions League.

– Jag hade mycket fina år i Cocks. Men nu har jag hela min vardag här i Karis, säger han.

– Jag har upplevt allt jag vill i min karriär. Jag har spelat i Champions League, nått framgång där, haft en stor roll i landslaget och fått testa på spel i franska ligan och sett att jag kan spela på en tillräckligt hög nivå för att vara där.

Kontraktet med BK sträcker sig över den här säsongen. Vad som händer efter det är vidöppet. Han utesluter varken en ny flytt utomlands eller att fortsätta spela i BK-46.

Nico Rönnbergs sejour i Paris blev kort. Bild: Privat

Samarbete med storebror

I BK-46 återförenas han med brodern Andreas Rönnberg som fungerar som spelande tränare. Att få spela under storebrors ledning var en bidragande orsak till att han valde BK. Då det blev klart att han skulle flytta hem diskuterade bröderna snabbt om möjligheten och i tisdags deltog Rönnberg i det första träningspasset hans bror ledde.

– Att få honom som tränare var nog en stor orsak att välja BK. Han har alltid varit en stor förebild för mig både på och utanför planen och jag är säker på att han kan lära mig mycket och utveckla mig som spelare, säger Nico Rönnberg.

– Det känns bra att få ta del av hans kunnande. Han är ju nästan en nybörjare som tränare men som vi sett så får han ut mycket av det material han har till sitt förfogande.

BK var i serieledning då säsongen blåstes av på grund av coronapandemin i våras och laget hade tidigare under säsongen spelat hem cuptiteln. Nu ligger Karislaget på tredjeplats i tabellen efter Dicken och Cocks. Med Rönnberg i laget kan laget mönstra ligans kanske vassaste anfallsmaterial med Rönnberg och Jac Karlsson som primusmotorer och Andreas Rönnberg som en joker då han kommer tillbaka från sin skada.

– Det ska bli kul att spela tillsammans med Karlsson. Det går ju inte över en natt att hitta samspelet och laget måste svetsas samman men jag ser verkligen fram emot det, säger Rönnberg.

Samtidigt som han förstås vill förlänga sin mästerskapssvit och bryta BK:s långa guldtorka är han försiktig med att peka ut det egna laget som favoriter.

– Det finns tre lag som kan vinna titeln. Cocks har rutinen och bredden, Dicken är oerhört sammansvetsat och har Max Granlunds storskytte medan vi kan vinna om vi får vara skadefria och får målvaktsspelet att funka, funderar han.

– Målet är förstås mästerskap. Var jag än skulle spela den här säsongen är målet att gå långt med laget. Men det är små marginaler i serien och dagsformen kan avgöra mycket. Det är bra och kul för finländsk handboll att vi har en situation där tre lag kan kämpa om guldet och dessutom ett par till som kan utmana, säger han och räknar upp GrIFK och HIFK.

När Nico Rönnberg gör BK-comeback är för tillfället oklart. Han kommer inte att spela i lördagens match mot Cocks. När BK spelar följande match är för tillfället oklart på grund av coronarestriktionerna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning