Niclas Lönnqvist: Svårslagen mästare flyger nu på de eviga molnen

Matti Nykänen fotograferad 2012 i hemstaden Jyväskylä framför backen som bär hans namn. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Fyrfaldige OS-guldmedaljören i backhoppning Matti Nykänen hade sina framgångar och motgångar både som idrottare och privatperson. Hans bedrifter som backhoppare är ändå svårslagna.

En av Finlands genom tiderna mest framgångsrika vintersportidrottare har gått ur tiden. På OS-nivå är det bara skridskoåkaren Clas Thunberg med sina fem OS-guld som är mer framgångsrik än Matti Nykänen med sina fyra guld.

Matti Nykänen sitter på Juha Mietos axlar efter att ha segrat i VM i Holmenkollen i Oslo 1982. Bild: Lehtikuva/Matti Björkman

Hans stora decennium var 1980-talet då han i praktiken kammade hem rubb och stubb i alla tänkbara stortävlingar.

Matti Nykänen var redan som barn en exceptionellt talangfull backhoppare. Vägen till framgången stakades ut i backen i Laajavuori utanför Jyväskylä – backen som senare kom att heta Matti Nykänens backe.

Nykänens internationella genombrott som senior kom vid VM i Oslo 1982, året innan hade han vunnit VM-guld för juniorer. Han segrade i stora backen. I ett dimmigt Holmenkollen i en tävling som HBL:s dåvarande sportchef Göran Wallén beskrev "som den bästa backhoppstävlingen ingen sett" övertygade Nykänen efter att redan i två träningshopp ha slagit backrekordet.

Bästa idrottare

Första gången Matti Nykänen vann den tysk-österrikiska backveckan var 1983. Det första OS-guldet tog Nykänen i Sarajevo genom att ta segern i den stora backen.

OS i Calgary 1988 blev Matti Nykänens riktigt stora fullträff när han segrade både i normalbacken och i den stora backen och var med i den kvartett som bärgade hem OS-guldet i lagtävlingen. 1989 var Nykänen ännu på topp i hemma-VM i Lahtis med en bronsmedalj och guld i lagtävlingen.

Två gånger utsågs Nykänen till 1980-talet bästa finländska idrottare. In på 1990-talet började ändå nya trender ta vid inom backhoppningen och V-stilen med aerodynamiska fördelar, lanserad av svensken Jan Boklöv, blev den nya hoppstilen som de flesta hoppare fogade sig till – men inte Matti Nykänen. Han beskrev stilen avsedd för fågelskrämmor.

Den nya hoppstilen och en slutkörd kropp ärrad av flera skador och operationer blev ett obönhörligt slut för Nykänen som backhoppare på toppnivå, även om han gjorde ett krampaktigt försök att nå en plats till OS i Albertville 1992 utan att lyckas.

Matti Nykänen var som idrottare ingen lätt person och var ofta oense med både lagkompisar, tränare och förbundspampar. Tysk-österrikiska backveckan årsskiftet 1986-1987 slutade med att Nykänen blev hemskickad när han inte följde lagets spelregler och för att han festade på krogar mellan tävlingar.

Guldskiva

Matti Nykänen var ett eftertraktat villebråd för kvällspressen under karriären. Efter att hopparkarriären tog slut betydde det inte att Nykänen försvann ur rampljuset – tvärtom.

1992 började Nykänen sin bana som sångare trots begränsad talang. Debutalbumet Yllätysten Yö sålde 25 000 exemplar, vilket berättigade till en guldskiva. Tillsammans med Tapio Rautavaara är Nykänen den enda finländaren som fått en guldskiva som artist och som vunnit OS-guld.

Till en början hade publiken svårt att skilja på backhopparen och underhållaren Nykänen. På Nykänens spelning på Tavastia i början av 1990-talet fanns det exempelvis tio män i publiken som deltog i en svensexa i backhopparoveraller och hjälmar och som festade loss till Nykänens musik, minns skribenten.

Alkohol, fängelse

Matti Nykänen hade svårt att hitta sin plats i livet efter att idrottskarriären var över. Musikkarriären och privatlivet hade sina uppgångar, men också mörka sidor. Lågvattensmärket kom i mitten av 1990-talet när en urfattig Nykänen försörjde sig med att jobba som stripteasedansör på casinot i Träskända (Järvenpää).

Profil

Matti Nykänen

Född: 1963

Död: 2019

Karriär: OS-guld i stora backen 1984 och silver i normalbacken. OS-guld i alla tre backtävlingar 1988. VM-guld i stora backen 1982. VM-guld i lagtävlingen 1982, 1985, 1985 och 1987. Guld i VM i flygbacke 1985. 46 segrar i världscupstävlingar och 4 gånger mästare. Två gånger mästare i den tysk-österrikiska backveckan. 13 FM-guld.

Nykänen kämpade också med alkoholproblem och äktenskap som inte fungerade. Han var gift fem gånger. Nykänen avtjänade fängelsestraff för att misshandlat sin hustru och knivhuggit sin granne.

Han var också offer skojare som utnyttjade hänsynslöst honom och det var nära att hans samling av medaljer hade sålts till en utländsk samlare. Tidningen Hymy betalade Nykänens skulder 1994 och ordnade tillsammans med idrottsmuseet en insamling för att museet skulle få medaljerna till den permanenta utställningen där de finns i dag.

Veteran-VM

På senare år fick Nykänen blodad tand igen för backhoppning och 2008 deltog han i veteran-VM där han vann guld i klassen för 40-44-åringar.

Det huvudsakliga levebrödet förtjänade Nykänen ändå på att uppträda som sångare främst i hemlandet och på spanska solkusten tillsammans med kompanjonen Jussi Niemi. Texterna i sångerna handlade ofta om Nykänen – om hans liv som backhoppare och hans brokiga privatliv.

Nu är sista versen slut och backörnen flyger på de eviga molnen med bedrifter som i dagens backhopparvärld är svårslagna.

Skribenten är journalist på HBL, har arbetat på sportredaktionen och följt med Matti Nykänen sedan barnsben.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning