Nicaraguas talman: Ortega mot fjärde period

Nicaraguas president Daniel Ortega. Arkivbild. Bild: Miguel Andres/TT-AP

Nicaraguas hårt kritiserade president Daniel Ortega kommer att kandidera till en fjärde presidentperiod i höstens val.

Beskedet gavs på måndagen av den 75-årige Daniel Ortegas allierade, talmannen för Nicaraguas parlament Gustavo Porras, till den statliga televisionen.

Gustavo Porras förutser att Ortegas seger i det centralamerikanska landet blir "odiskutabel".

Möjligen kan en seger bli "odiskutabel" eftersom Ortega låtit fängsla en stor del av oppositionen. Den internationella kritiken mot den gamle vänsterledaren och marxisten har varit hård efter att 26 oppositionella politiker gripits i landet sedan i början av juni.

Ortega själv har kallat politikerna – varav sex är potentiella presidentkandidater i valet i november – brottslingar som vill störta regeringen.

Däremot har Ortega som företräder Sandinistpartiet ännu inte själv officiellt uttalat sig om sin egen kandidatur. Enligt regelverket har presidentkandidater möjlighet att registrera sig mellan den 28 juli och 2 augusti.

Daniel Ortega valdes till president första gången 1984 och ledde landet till 1990. År 2007 återkom han till makten och har sedan dess styrt landet.

Sedan 2017 är Ortegas hustru Rosario Murillo landets vicepresident.

Människorättsorganisationer anklagar landets regeringen för att fabricera bevis mot oppositionella, USA har infört sanktioner mot ett antal nicaraguaner och kallar landets ledare för "en diktator".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning