Nibali sprängde banken – två bergsetapper kvar

Tisdagens 194 km långa bergsetapp avgjordes i svåra förhållanden. Bild: Lehtikuva/Luk Benies

Mortirolo. Regn. Dimma. En slingrande smal asfaltsväg upp mot det 1 852 meter höga bergspasset. Härligt.

lo Squalo har precis beslutat att ta manuskriptet, knyckla ihop det, stoppa det i munnen, tugga och spotta ut bitarna i ansiktet på Primoz Roglic. Det var många som redan hade utsett den slovenska ex-backhopparen till segraren i Giro d'Italia, men Vincenzo Nibali – hajen från Messinasundet – har annorlunda planer.

Roglic såg ut att ha läget fullständigt under kontroll efter den första veckan i Giro d'Italia, men plötsligt är allting vidöppet igen. Men i verkligheten satte de tolv första etapperna inte honom på prov över huvud taget. Flacka, händelselösa etapper och två individuella tempolopp som gav honom ett enormt försprång framför de värsta konkurrenterna. Men det försprånget rann ut i sanden direkt under de första bergsetapperna.

Hans första misstag var att koncentrera sig alltför mycket på Nibali. Under den trettonde etappen till Lago Serru rymde Richard Carapaz obemärkt iväg och under den fjortonde etappen till Courmayeur lade ecuadorianen beslag på maglia rosa, den rosa ledartröjan. Nibali var rasande.

– Om du vill följa mig, kan du följa med mig hem och beundra mina priser, sade sicilianaren till Roglic.

Carapaz spurtade till seger på den fjärde etappen och var fyra förra året, men ärligt talat var han inte ens omnämnd bland favoriterna förrän den trettonde etappen. Plötsligt framstår han som en kandidat till podiumplaceringarna i Verona.

Det andra stora misstaget var inte Roglics, utan en ofattbar tabbe av hans stall Jumbo-Visma. Under den femtonde etappen fick Roglic ett mekaniskt fel, tvingades byta cykel, men stallets servicebil fanns ingenstans i närheten. Orsaken: killarna hade stannat för ett toabesök. Under de sista 20 kilometerna av en etapp. Otroligt klantigt. Roglic tog stallkamraten Antwan Tolhoeks cykel som allt att döma var fel inställd, vurpade i utförsbacken då han försökte komma ikapp Carapaz och Nibali, och förlorade till slut 50 sekunder till dem.

Den emotsedda sextonde etappen var på förhand sett en vattendelare. Tyvärr ställde det nyckfulla vårvädret till det igen, då arrangörerna tvingades slopa 2 618 meter höga Passo Gavia på grund av snö. Det var också meningen att peloton skulle passera det fruktade bergspasset Mortirolo två gånger, men det skulle ha blivit en enorm omväg. Lite urvattnat, men en alldeles tillräckligt utslagsgivande etapp.

Nibali sprängde banken då han ryckte ifrån på Mortirolo. Roglic kunde inte längre svara och förlorade över en minut till täten. Slovenen är dock fortfarande bara sekunder bakom Nibali, men Carapaz ligger redan två minuter före. Paveli Sivakov, Bauke Mollema och Rafal Majka hör också till dagens stora förlorare.

På onsdagen blir det en lite lättare etapp med målgång i skidskytteorten Anterselva. På torsdagen är det sista chansen för sprintrarna att ta en etappseger. Därefter återstår två grymma bergsetapper och ett invididuellt tempolopp. Giulio Ciccone säkrade i praktiken bergspriströjan med tisdagens etappseger, men sammandraget ser ut att bli en affär mellan Carapaz, Nibali och Roglic.

Lutar ju mot Nibali, två gånger vinnare i Giro d'Italia, vinnare i Tour de France och vinnare i Vuelta a Espana. Roglic har haft en fin säsong hittills och tog hem etapploppen UAE Tour, Tirreno-Adriatico och Tour de Romandie före Giro d'Italia. Men det är en hisnande skillnad mellan ett en vecka långt etapplopp och en tre veckor lång Grand Tour.

Senast Nibali vann var det Steven Kruiswijk som var på väg mot segern – innan han åkte ut i en snödriva. Kruiswijk representerade händelsevis samma Jumbo-Visma-stall som Roglic.

Men Roglic har fortfarande ett trumfkort. Det avslutande tempoloppet i Verona. Det är bara 17 km, men Roglic spöade Nibali med 23 sekunder och Carapaz med 47s över 8 km i prologen i Bologna. Om fartskillnaden är densamma i Verona tar han 49 sekunder av Nibali och 1 minut 40 sekunder av Carapaz. Det räcker dock inte mot Carapaz.

Roglic måste ta initiativ, vilket han egentligen inte gjort en enda gång ännu under Giro d'Italia. Nibali kan inte heller vara passiv, men han kan vänta på att Carapaz har en jour sans, ett inte helt otänkbart scenario med tanke på att han har betydligt mindre erfarenhet än Nibali av stora etapplopp.

Giro d'Italia

Sammanlagt efter 16/21 etapper

1) Richard Carapaz, Ecuador, Movistar, 70.02.05, 2) Vincenzo Nibali, Italien, Merida +1.47, 3) Primoz Roglic, Slovenien, Visma, +2.09, 4) Mikel Landa, Spanien, Movistar, +3.15, 5) Bauke Mollema, Nederländerna, Trek, +5.00...

Marcus Lindqvist Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning