Ni tror väl inte att KHL skulle offra sin viktigaste spelpjäs?

Jokerit styrs från KHL:s högkvarter i Ryssland. Bild: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

"Nu använder KHL och de politiska krafterna bakom ligan Jari Kurri som Jokerits galjonsfigur medan Jokerit fungerar som KHL:s viktigaste politiska spelpjäs."

"Jokerit kan uteslutas från KHL i fall laget vägrar spela matchen i Minsk".

Beskedet från KHL-bossen Sergej Kozlov såg vid första anblick både bestämt och hårt ut.

Men då man gläntar på propagandadraperiet inser man snabbt att hans uttalande är ett spel för kulisserna – inget annat.

Bakgrunden till uttalandet är att Jokerit möter Dynamo Minsk i den belarusiska huvudstaden på torsdag mitt under pågående demonstrationer mot president Aleksandr Lukasjenko och hans regims brott mot mänskliga rättigheter i landet.

Jokerit har utsatts för skarp kritik för att man spelar matchen samtidigt som medborgare i Belarus fängslas, misshandlas, torteras och dödas av de egna myndigheterna.

Jokerit meddelade att man ansökt om att få matchen flyttad. Ansökan avslogs bestämt.

– Jag ser ingen orsak att bortalaget skulle ställa in sin resa till Minsk. Ishockey handlar om respekt, konstaterade KHL:s ordförande Alexej Morozov på KHL:s sajt tidigare i veckan.

– Att ge walk over har aldrig varit ett alternativ för oss, sade Jokerits kommunikationschef Iiro Keurulainen till News Now Finland på tisdag.

Efter att Jokerits supportrar på onsdag meddelat att man bojkottar lagets hemmamatcher om Jokerit spelar i Minsk frågade MTV KHL:s hockeyverksamhets vicechef Sergej Kozlov vad som kan hända om laget inte spelar i torsdagens match.

– Ett sådant tilltag skulle skada ligans image oerhört både i de involverade länderna och i resten av världen, säger Kozlov till MTV.

Dessutom kunde Jokerit uteslutas ur ligan, meddelade han.

Att Jokerit skulle uteslutas ur KHL är en omöjlighet av flera orsaker.

För det första finns det inte på kartan att Jokerit skulle bojkotta matchen. Klubben styrs med järnhand från KHL med oligarken Vladimir Potanins finansiering. De ryska ägarna har täckt Jokerits förluster på 60 miljoner euro. Det är ett pris man varit villiga att betala för att ha ett finländskt lag i ligan.

För KHL, med starka kopplingar till Kreml och president Vladimir Putin, är det av yttersta vikt att ligans enda västerländska lag visar att situationen i Belarus är under kontroll. Ett besök av Jokerit kan också gynna Lukasjenko och hans regim. Något man i Ryssland ser som nyttigt för tillfället.

För det andra finns det ingen som helst logik i att kasta ut Jokerit ur KHL. Speciellt inte just nu då Ryssland och rysk idrott har mörka skuggor hängande över sig som följd av politiska förgiftningsskandaler och avslöjanden om utbredd och systematisk dopning.

Då är det viktigare än någonsin att ha en västerländsk allierad som förstärker den egna ligans politiska agenda och ger tyngd och pondus för de vid makten.

KHL lyckades, med Hjallis Harkimos hjälp och välsignelse, knyta finländska hockeylegendaren Jari Kurri till klubben, utse honom till styrelseordförande och nominell majoritetsägare. Nu använder KHL och de politiska krafterna bakom ligan Kurri som Jokerits galjonsfigur medan Jokerit fungerar som KHL:s viktigaste politiska spelpjäs.

Att slänga ut Jokerit ur KHL i det läget känns inte speciellt troligt.

Ni tror väl inte att KHL skulle offra sin viktigaste politiska spelpjäs? Nej, det handlar inte om något annat än politiska kommentarer, tomma ord och att visa sig stark.

I verkligheten har det aldrig varit nära att Jokerit inte skulle spela i Minsk eller att laget kunde slängas ut ur den politiska hockeyligan.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning