Värmebölja och tropiska nätter i sikte – "Ovanligt varmt för juni månad"

Det lönar sig att skydda sig från både värme och UV-strålning de kommande dagarna. Bild: Ari Sundberg/SPT

Värmebölja och tropiska nätter att vänta i så gott som hela landet. Också de kommande fyra veckorna ser ut att bjuda på riktig sommarvärme.

Resten av juni månad ser ut att leverera värme, värme och värme i så gott som hela landet. Ännu under måndagen håller temperaturerna sig kring 20 grader, men redan på tisdag väntas kvicksilvret stiga i termometrarna.

– I söder är det aningen svalare i början av veckan, men också där stiger temperaturen mer och mer ju längre in på veckan vi kommer, säger Nina Karusto, meteorolog vid Meteorologiska institutet.

Redan på tisdag väntas det bli omkring 30 grader på många håll i landet.

Sannolikheten för tropiska nätter, det vill säga nätter då temperaturen inte sjunker under 20 grader, är hög mot slutet av veckan. Natten till tisdag väntas ännu vara aningen svalare, omkring 15 grader, men efter det fortsätter även nattemperaturen att stiga.

– Tropiska nätter är svåra att förutspå men sannolikheten för dem är hög speciellt mot slutet av veckan.

Varma veckor att vänta

Det varma vädret ser också ut att vara här för att stanna. Att förutspå hur resten av sommaren kommer att se ut är rätt omöjligt, säger Karusto och än är det svårt att säga om vi får uppleva en repris av den historiskt varma sommaren 2010.

Prognosen för de kommande fyra veckorna vittnar ändå om hög sommarvärme också då juni övergår i juli.

– Denna vecka är märkbart varmare än normalt för tidpunkten, och det är ovanligt med så här varma dagar redan i juni. Men också de kommande fyra veckorna ser ut att vara varmare än sitt medeltal, kanske inte riktigt så mycket övermedeltalet som denna vecka men varmare än det normala ändå.

– Regelbundna dopp i sjöarna, där vattentemperaturen närmar sig 25 grader, kan rekommenderas för att uthärda värmen, skriver Meteorologiska institutet på Twitter.

Det var också en ovanligt varm midsommar. Helgens högsta temperatur var 28,7 grader som uppmättes i Kärkkä i Salo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning