NHL: Washington utjämnade finalserien

Dansken Lars Eller firar målet han satte i den första perioden. Bild: Lehtikuva/AFP/Harry How

Dansk hockeydynamit lyfte Washington till snabb revansch i den andra Stanley Cup-finalen mot skrällaget Vegas. Centern Lars Eller gjorde ett mål och spelade fram till två när Washington vann med 3–2 och utjämnade finalserien.

Dansk dynamit blev ett begrepp i mitten av 80-talet när det danska fotbollslandslaget charmade världen.

Nu har den detonerat inom hockeyn också.

Lars Eller kan bli den förste danske spelaren som vinner Stanley Cup och det var den förre Frölundaspelaren som såg till att Washington utjämnade finalserien till 1–1 i matcher.

Det fanns också en hel del blågult bakom Washingtons seger.

Svensken André Burakovsky stod för två målgivande passningar och Nicklas Bäckström en. I Vegas noterades William Karlsson för en passningspoäng.

Efter en helgalen första final med tio mål, 6–4 till Vegas, lugnade det ned sig i den andra finalen.

Tre raka mål

Vegas tog ledningen för andra matchen i rad när James Neal tog ned pucken på volley och sköt i Washingtonmålvakten Braden Holtbys bortre kryss efter 7.58.

Men Washington kom tillbaka och gjorde tre raka mål.

Lars Eller hade en klubba med i samtliga.

Han fick öppet mål fram till 1–1 i slutet av första perioden sedan två snabba pass – den första från André Burakovsky – öppnat upp hela Vegasförsvaret och målvakten Marc-Andre Fleury hamnat ur position.

I början av andra perioden matade Eller och Nicklas Bäckström fram Alexander Ovetjkin till 2–1 i numerärt överläge. Det var den ryske målkungens 13:e mål i slutspelet och en välkommen fullträff efter en blek insats i första finalen.

Bröt måltorka

Backen Brooks Orpik sköt sitt första mål på drygt två år i mitten av den andra perioden efter en smart framspelning av Eller. Även Burakovsky noterades för en passningspoäng.

Washingtons vändning kom trots att poängkungen och centern Jevgenij Kuznetsov tvingades kliva av redan i första perioden med en arm/handskada efter en hård tackling från hemmabacken Brayden McNabb.

Backen Shea Theodore reducerade för Vegas i slutet av andra perioden i numerärt överläge, men fick inte in någon kvittering i tredje perioden trots flera bra chanser.

Då klev Holtby, som släppte in fem mål i första finalen, fram. Han räddade 37 av 39 skott. Den mest spektakulära räddningen kom med två minuter kvar när Alex Tuch för ett ögonblick fick öppet mål, men Holtby hann ned med klubban.

Finalseriens enda finländare, Las Vegas-forwarden Erik Haula, blev den här gången utan poäng.

Efter varsin seger i Las Vegas flyttar finalserien i NHL-ishockeyn nu över till Washington där de kommande två matcherna spelas, närmast natten till söndagen svensk tid.

Fakta

Så spelas finalserien

Så här spelas matcherna i Stanley Cup-finalen (svenska tider):

Final 1: Vegas–Washington 6–4.

Final 2: Vegas–Washington 2–3.

Final 3, 3 juni 02.00: Washington–Vegas.

Final 4, 5 juni 02.00: Washington–Vegas.

Final 5, 8 juni 02.00: Vegas–Washington.

Ev final 6, 11 juni 02.00: Washington–Vegas.

Ev final 7, 14 juni 02.00: Vegas–Washington.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03