NHL-veteranerna Valtteri Filppula och Sami Vatanen utesluter varken OS eller hemma-VM

Valtteri Filppula, 37, lämnade NHL bakom sig och lirar nu schweizisk ligahockey i Genève-Servette HC, vilket också betyder att han är ett ytterst potentiellt namn till lejontruppen i hemma-VM 2022. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Ett kombinerat saldo på över 1 500 grundserie- och över 200 slutspelsmatcher i NHL. Men endast sporadiska uppträdanden och var sin OS-bronsmedalj i prisskåpet i landslagsskjortan. Inte undra på att veteranduon Valtteri Filppula och Sami Vatanen är taggade till tusen inför landslagsåterkomsten.

Två av de mest intressanta spelarna i den blåvita Karjalaturneringstruppen är onekligen Valtteri Filppula, 37, och Sami Vatanen, 30. NHL-veteraner bägge två och sedan hösten också klubbkompisar i Genève-Servette HC i schweiziska ligan.

Ännu en gemensam faktor för duon är att båda två kan klassas som ytterst sällsynta syner i landslaget. Filppula har representerat Finland i OS i Vancouver 2010, i hemma-VM 2012 och i World Cup samt VM under landslagssäsongen 2016-17. Vatanen var med i VM 2010, i OS i Sotji 2014 och i World Cup hösten 2016 då Filppula gjorde Finlands enda mål i den tre matcher korta lejonfloppen.

Lagom till "alla tiders lejonsäsong" med både OS och hemma-VM är duon tillbaka i landslaget.

– Jag är ivrig över att vara tillbaka, få se hur det går efter den långa pausen som jag haft. Jag har inte spelat så många sådana här matcher och överlag är det alltid fint att vara med i landslaget, säger Filppula.

"OS kretsar nog mycket i tankarna"

Att Filppula och Vatanen håller till i Europa gör att de är ytterst potentiella kandidater till vårens hemma-VM. OS också för den delen – fast konkurrensen om spelplatserna är oerhört hård.

– OS kretsar nog mycket i tankarna. Alla vill ju spela där och jag gör mitt yttersta för att komma dit. Man drömmer alltid om att få spela i OS och det är ju inte så många chanser man får under sin karriär. En säsong med OS – och nu dessutom hemma-VM – ger alltid en extra laddning, säger backstjärnan Vatanen.

– Visst skulle det ju smaka – det är alltid kul att spela i landslaget. Men i ärlighetens namn har jag inte tänkt på det så mycket, säger Filppula om OS.

– Jag skulle inte tacka nej till hemma-VM om jag skulle platsa i truppen. Man måste spela så bra man kan och så får vi se hur det blir, säger Stanley Cup-vinnaren.

Tillbaka i hemmahallen

Den första chansen att visa upp sig inför ögonen på landslagsledningen är i kväll mot Ryssland i Hartwallarenan. En arena som Filppula en gång i tiden fått kalla sin hemmahall men där varken han eller Vatanen spelat sedan september 2016 då lejonen laddade inför World Cup.

– Men jag spelade faktiskt padel här i somras, säger Filppula leende.

– Det blir kul att få spela framför publik igen. Hoppas det är nästan fullsatt. Jag väntar på stämningen, fortsätter han.

– Det här är ett viktigt ställe för europeiska spelare att visa upp sig. Förstås måste man också prestera på god nivå i klubblaget, säger Vatanen.

Goda lagkamrater

Klubblagssäsongen har börjat bra både för Filppula och för Vatanen. Speltid blir det gott om i Genève-Servette HC och bägge två har anpassat sig bra till den europeiska rinken och spelstilen. Att ha en NHL-meriterad, erfaren landsman är också bra.

Filppula blev klar för Genève-Servette i augusti, Vatanen en månad efter det.

– Vi ringdes några gånger och jag frågade Valtteri om staden och laget. Han spelade en stor roll i att jag valde Genève-Servette, säger Vatanen.

– Jag väntar ännu på min agentbelöning, säger Filppula.

– Jag tror faktiskt att det är han som är skyldig mig en middag, tycker Vatanen.

Tillbaka till NHL?

I en mogen ålder på 37 år ser Filppula en återkomst till NHL som ett osannolikt scenario. Planen är att ta ett år i sänder och fortsätta så länge ishockeyn smakar så bra som den för tillfället gör. Filppula trivs med att spela och träna och trots en lång karriär att blicka tillbaka på anser han sig fortfarande lära sig nya grejer.

– Den fysiska biten utvecklas knappast mer så mycket men då de andra är kvickare än jag så måste jag hitta på något annat som jag kan konkurrera med, säger Filppula.

Vatanen och NHL, då? Är det en kombination som låter möjlig?

– Jag har inte stängt den dörren, säger Vatanen.

Valtteri Filppula, 37, debuterade i NHL säsongen 2005-06 då han spelade fyra matcher för Detroit Red Wings. Våren 2008 var han ordinarie i NHL-truppen då Red Wings vann Stanley Cup. Året därpå fick han uppleva hur det känns att förlora en Stanley Cup-finalserie.

Filppulas sista säsong i Red Wings blev lockoutsäsongen 2012–13 då han också spelade för Jokerit. Sedan bar det av till Tampa Bay Lightning där han gjorde sitt tredje finaluppträdande i NHL – men någon ny triumf blev det inte.

Efter tiden i Tampa blev det korta sejourer i Philadelphia Flyers och New York Islanders innan han återvände till Detroit.

Totalt spelade Filppula 16 säsonger i NHL, varav hela 12 slutade i Stanley Cup-slutspel. I grundserien spelade han 1 056 matcher och stod för 197+33=530 poäng. I slutspelet blev det 25+61=86 poäng på 166 matcher – tredje flest av en finländare genom tiderna bakom Jari Kurri och Esa Tikkanen.

Sami Vatanen, 30, spelade nio raka säsonger i NHL från och med hösten 2012. Anaheim Ducks var hans klubb de fem första säsongerna och under den sjätte trejdades han till New Jersey Devils. Under sina tre hittills sista NHL-säsonger spelade han i Devils, Carolina Hurricanes, Devils igen och Dallas Stars. Vatanens längsta slutspelsäventyr tog slut i konferensfinalerna med Ducks våren 2015.

Vatanen gjorde 200 poäng (47+153) på 451 grundseriematcher och 6+20=26 poäng på 51 slutspelsmatcher. Sju av nio säsonger slutade i slutspel för Vatanen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning