NHL-stjärnorna kan missa OS – trots avtal

NHL-kommissionären Gary Bettman är orolig och bekymrad. Arkivbild. Bild: Wilfredo Lee / AP Photo / TT

Lejonen kan för andra vinterspelen i rad bli utan NHL-stjärnor vid herrarnas ishockeyturnering vid OS Peking i februari. – Vi har verkliga bekymmer, säger NHL-kommissionären Gary Bettman, enligt ESPN.

På en presskonferens före den första Stanley Cup-finalen mellan Tampa Bay och Montreal i Florida berättade NHL-kommissionären Gary Bettman att det råder osäkerhet kring om den nordamerikanska ishockeyligan kommer att släppa sina stjärnspelare för OS-spel i Kina under några veckor i februari, mitt under ordinarie och pågående NHL-säsong.

– Vi har verkliga bekymmer kring om det är vettigt eller inte för våra spelare att delta och för oss att stänga av (ligan) för ett OS-uppehåll, säger Bettman, enligt ESPN.

"Inte idealt OS"

Vice NHL-kommissionären Bill Daly fyller i:

– Med den fortsatta osäkerheten kring viruset, och i och med att spelen arrangeras på andra sidan jorden är det nödvändigtvis inte ett idealt OS att åka till.

NHL-spelare har inte spelat i herrarnas OS-turnering i ishockey sedan i Sotji 2014.

Efter att NHL valt att inte släppa iväg sina spelare till vinter-OS i Pyeongchang 2018 kom ligan förra sommaren överens med spelarfacket NHLPA att spelarna ska tillåtas att spela i Peking 2022 och i Milano och Cortina d'Ampezzo 2026.

Överenskommelse utan garanti

"Men den överenskommelsen garanterade inte att NHL-spelarna ska representera sina nationer i vinter-OS", skriver ESPN.

För att NHL-spelare i OS i Peking, som inleds om drygt sju månader, ska bli verklighet måste en rad frågor få svar. Till exempel gällande försäkringar, covid-19 och NHL:s eget spelschema för säsongen 2021–2022.

– Vi börjar nå en punkt där vi börjar bli oroliga över hur osäkerheten påverkar nästa säsong, säger Gary Bettman och fortsätter:

– Vi har redan passerat en punkt där vi hoppades att allt skulle vara löst.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning