NHL-stjärnor som kan förstärka Lejonen

Patrik Laine har haft en blytung NHL-säsong. Så tung att hans Columbus inte kommer se slutspelsvåren, vilket gör honom till en möjlig VM-spelare. Bild: AFP/Lehtikuva/Timothy T Ludwig

Om en dryg vecka samlas Finlands ishockeyherrar för sitt förberedande VM-läger. Förhoppningarna om NHL-förstärkningar är måttliga på grund av coronapandemin – men bland de NHL-spelare som kan bli VM-aktuella finns några verkliga stjärnor.

NHL:s grundserie lider mot sitt slut och hittills har ett par topplag redan säkrat en plats i Stanley Cup-slutspelet. I tabellens botten finns också en handfull lag som redan vinkat adjö åt allt vad slutspel heter.

Med VM i Riga bakom hörnet, riktas de finländska ishockeyfansens blickar i vanlig stil mot Nordamerika i hopp om NHL-förstärkningar.

Landslagsledningen räknar inte med NHL-spelare i VM-truppen – men dörren är inte stängd.

– Vår filosofi är att vi inte räknar med NHL-förstärkningar. Men utan vidare tar vi emot spelare därifrån om någon visar intresse. Vi utesluter inget, men förväntar oss inte något heller, sade förbundskapten Jukka Jalonen häromveckan.

Laine, Ristolainen och ett par världsmästare

Listan på finländska NHL-spelare vars säsong med säkerhet slutar efter grundserien börjar ta form. Columbus, New Jersey och Buffalo är redan med säkerhet utslagna ur slutspelet och bland annat Detroit kan bara räddas av ett mirakel.

Det betyder att bland annat Columbustrion Patrik Laine, Mikko Lehtonen och målvakten Joonas Korpisalo samt Buffalos Rasmus Ristolainen och Arttu Ruotsalainen i teorin är möjliga VM-spelare. New Jerseys Janne Kuokkanen, som brutit sig igenom ordentligt är också VM-aktuell.

Av de ovannämnda är Lehtonen världsmästare från Bratislava 2019. Målvakten Kevin Lankinen, Chicago, och NY Rangers-löftet Kaapo Kakko, riskerar också att åka ut ur slutspelet. Duon hörde liksom Lehtonen till hörnstenarna i VM-guldlaget 2019.

De flesta NHL-lagen har grundserien undanstökad den 14-15 maj, bortsett från coronadrabbade Vancouver Canucks som medverkar i säsongens fyra sista matcher mot Edmonton Oilers och sedan tre gånger i följd mot Calgary Flames. Den sista matchen mellan de kanadensiska lagen är slut den 20 maj finsk tid, dagen innan VM i Riga drar i gång.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning