NHL stänger dörren till OS

Leo Komarov var en av NHL-spelarna i Finlands OS-lag i Sotji. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

NHL deltar troligen inte mera i OS.

Efter många om och men beslöt NHL att stå över OS-turneringen i Pyeongchang 2018. Men det var många som trodde att NHL är intresserat av att vara med i OS i Peking 2022 och nå ut till den lukrativa kinesiska marknaden.

Inte om man får tro NHL-chefen Gary Bettman. Han tror inte att NHL deltar i OS längre.

– Vi anser att det är rätt beslut för det blir ett stort avbrott i vår säsong, jag är väldigt bekväm med beslutet och jag tror att för NHL-fansen är det rätt beslut, säger han till SVT Sport.

NHL-spelarna har deltagit i OS sedan 1998. Spelarna har uppskattat möjligheten att spela om OS-guld, men klubbägarna har inte tyckt om att ligan har ett uppehåll och biljettintäkterna uteblir.

– Jag säger inte att vi aldrig mera spelar i OS, men jag har svårt att se ett scenario där det är vettigt. Frånsett, eventuellt, om OS är tillbaka i Nordamerika och tidsramen, uppmärksamheten och logistiken är annorlunda.

NHL har bland annat varit missnöjt med att internationella olympiska kommittén IOK inte låtit den nordamerikanska ligan utnyttja OS i sin marknadsföring. Inför Pyeongchang vägrade IOK också till en början att stå för NHL:s kostnader, resor och försäkringar.

Utan NHL ser OS-turneringen helt annorlunda ut. I Sotji 2014 bestod hela Kanadas och USA:s lag av NHL-spelare. Finland hade åtta europeiska spelare, resten var från NHL. Sverige hade en spelare från Europa.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03