NHL-spelare vittnar om sexuella övergrepp

Arkivbild. Bild: Maja Suslin/TT

En före detta spelare i NHL-laget Chicago vittnar om att han utsatts för sexuella övergrepp av en person i tränarstaben. Samtidigt anklagas ledningen för att ha mörkat händelsen.

Händelsen ska ha inträffat under slutspelet 2010, precis innan Chicago gick hela vägen och vann Stanley Cup. Den tidigare spelaren anklagar en dåvarande videoanalytiker för att ha visat porr i lagets mötesrum och skickat olämpliga textmeddelanden. Mannen ska även ha hotat med fysisk, ekonomisk och emotionell skada om spelaren inte gick med på att ha sexuellt umgänge med honom.

Videoanalytikern lämnade därefter klubben för jobb på ett universitet och dömdes 2013 för sexuella övergrepp mot en student.

Studentens och NHL-spelarens vittnesmål ingår i en stämning mot Chicago Blackhawks, eftersom åklagaren anser att klubben mörkat händelsen och gjort det möjligt för mannen att förgripa sig på fler offer.

Den tidigare Blackhawkstränaren Paul Vincent säger att han tog kontakt med klubbens ordförande John McDonough och general managern Stan Bowman när han fick vetskap om händelsen i hopp om att de skulle polisanmäla, men att han blev nekad.

Nu vill han vittna i den kommande rättegången.

– Det känns som en sten lättat från mina axlar. Jag kommer att ställa mig upp i rätten och berätta vad som hände. Jag vet vad laget gjorde för att dölja det och att träda fram är det enda rätta att göra, säger Paul Vincent.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning