NHL räddar U18-VM – vill se draftaktuella talanger spela

Brad Lambert, här i årets U20-VM, hör till Finlands största stjärnor i U18-VM. Bild: AFP/Lehtikuva/Codie Mclachlan

Flera hockeynationers juniorligor har legat nere under större delen av säsongen på grund av coronapandemin. Ändå spelas U18-VM i USA med start på måndag. Förklaringen: NHL-klubbarna vill se talangerna som ska väljas i sommarens draft.

De flesta trodde nog att årets U18-VM, som skulle spelas i Michigan, precis som i fjol, skulle ställas in på grund av coronapandemin.

Då klev förra säsongens Stanley Cup-finalist, Dallas Stars från delstaten Texas, in och räddade turneringen.

Klubben upplåter sin träningsanläggning Comerica Center som huvudarena under mästerskapet den 26 april–6 maj.

Till skillnad mot Michigan har Texas mer liberala smittskyddsregler.

– Guvernören där har öppnat upp allt till hundra procent. Men vi deltagande lag får bara vara i ishallen och på hotellet, säger Sveriges förbundskapten Anders Eriksén.

Värdefullt för NHL

Trots att många juniorligor har varit nedstängda under hela eller delar av säsongen runt om i världen spelas turneringen. Förklaringen är enkel. De äldsta spelarna i U18-VM, födda 2003, ska draftas i sommar.

Internationella ishockeyförbundet har ställt in alla VM-turneringar på lägre nivå, samt damernas VM, då det kommersiella intresset är lågt och inte genererar tv-pengar. Det gör normalt sett inte ett U18-VM heller. Men för NHL är värdet av att kunna scouta talanger stort.

Eriksén tror att NHL har tryckt på för att U18-VM ska spelas.

– Jo, det är klart. Jag har ju haft jättesvårt att scouta spelare till landslaget här hemma, så de har också haft det svårt. Det är klart att de vill se spelarna, men det ska ju göras på ett säkert sätt. Framför allt för alla spelare och ledare som åker dit, och där har de hittat ett bra upplägg, säger Eriksén.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning