NHL planerar för mindre bubblor

Tampa Bay och Dallas möttes i Stanley Cup-finalen, som Tampa Bay vann, i bubblan i Edmonton i september. Bild: AP/TT/Jason Franson

NHL planerar för en mycket annorlunda hockeysäsong med bland annat spel i tillfälliga bubblor.– Det kan bli mer geografiskt centrerat för att hantera resefrågan, säger kommissionären Gary Bettman.

Tanken är att den nordamerikanska ishockeyligan ska sätta i gång den 1 januari. Med tanke på den nästa tre månader försenade säsongsstarten är det givet att det blir färre matcher för lagen under nästa säsong.

Men det stora orosmomentet under coronapandemin är förstås hur man ska göra det så smittsäkert som möjligt. Att spela utan publik är ett förslag, men framför allt handlar det om att minska ner på resandet. Och undvika allt för många resor över gränsen mellan USA och Kanada, som är besvärligt med tanke på ländernas reserestriktioner.

– Vi flyttar inte alla sju kanadensiska lag söder om 49:e breddgraden. Och att lag ska resa från Florida till Kalifornien kanske inte är någon bra idé, säger Bettman.

– Om vi ändå ska ha ett reducerat spelschema, som vi överväger, kanske det ska centreras geografiskt, bli mer divisionsbaserat som ett sätt att hantera resefrågan.

Bettman säger att man undersöker möjligheten att samla ett antal lag på en plats för att spela matcher. Det skulle inte bli som i det senaste slutspelet då alla lag spelade i samma bubbla och under flera månaders tid om laget gick till final.

– Kanske spelar du tio–tolv dagar i centret, med eller utan publik, och sedan åker du hem en vecka och är med familjen. Det blir inte lika effektivt som en bubbla men vi tror, om vi nu går den här vägen, att det kan minimera riskerna.

NHL hoppas att kunna gå tillbaka till en normal säsong nästa höst.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning