Pekka Rinne tackar för sig efter 16 år på toppen

Pekka Rinne med Vezina Trophy 2018. Bild: AFP / Lehtikuva / Bruce Bennett

Nashville Predators klubbikon Pekka Rinne, 38, avslutar karriären. Målvakten har tillhört Nashvilles organisation genom hela sin NHL-sejour."Beslutet var inte lätt att ta, men jag vet att det är det rätta vid rätt tidpunkt", säger han i ett uttalande.

Nashvilleikonen och målvakten Pekka Rinne draftades i åttonde ronden som den 258:e spelaren totalt i 2004 års draft. Att han 17 år senare skulle hålla organisationens rekord för målvakter i bland annat antal spelade matcher, antal vinster, hållna nollor och totala räddningar var det få, om ens någon, som anade.

Men nu är en epok över.

Efter 683 grundseriematcher och 89 Stanley Cup-slutspelsmatcher avslutar han nu karriären.

"Beslutet var inte lätt att ta, men jag vet att det är det rätta vid rätt tidpunkt. När jag nu annonserar min pension är jag tacksam för mina föräldrar, mina systrar, min fästmö Erika, alla i Predators organisation, mina lagkamrater och mina ungdomstränare i Finland. Sist, men inte minst, så är jag tacksam för folket i Nashville. Varenda en av er hjälpte mig att bli den man, pappa och person jag är i dag", säger han i ett uttalande.

Före sin präktiga NHL-karriär var Rinne med om att vinna två FM-guld med Kärpät. Efter lockoutsäsongen 2004-05 styrde han bortom Atlanten.

Sina tre första säsonger i Nordamerika höll Rinne för det mesta till i AHL men hösten 2008 tog han över som målvaktsetta i Predators – en position han höll karriären ut.

Säsongen 2016-17 fick han en ung landsman som målvaktskollega: Juuse Saros. Den säsongen kom att bli den bästa i Predators klubbhistoria då man gick hela vägen till Stanley Cup-finalerna där ändå Pittsburgh Penguins drog det längre strået i en sex matcher lång serie. I slutspelet stoppade Rinne puckar med en räddningsprocent på hisnande 93,0.

2018 vann Rinne Vezina Trophy, priset som NHL:s bästa målvakt. Ytterligare två gånger har han varit nominerad till priset. Efter vad som kom att bli Rinnes sista säsong fick han King Clancy Memorial Trophy, ett årligt pris som ges till den spelare i NHL som visat bäst ledaregenskaper på och utanför isen och som gjort märkbara humanitära insatser i samhället. Tidigare var Saku Koivu (2007) ensam finländare som fått samma pris.

I landslaget är Rinnes största meriter VM-silvret 2014 då han också valdes till VM-turneringens bästa spelare. Finland avancerade till kvartsfinalskedet med nöd och näppe, men väl i slutspelet klev Rinne fram. 36 räddningar bar Finland till en 3–2-seger över guldfavoriten Kanada och i semin nollade Rinne tjeckerna. I finalen tog Ryssland hand om guldet.

2015 valdes Rinne till bästa målvakten i VM. Stjärnmålvaktens sista landslagsuppträdande blev i World Cup 2017.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning