NHL-klausul i Jukka Jalonens förlängda landslagskontrakt

Jukka Jalonen har förlängt kontraktet med ishockeyförbundet och tränar herrlandslaget de kommande säsongerna. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Dubbla guldmakaren Jukka Jalonen fortsätter som ishockeylandslagets tränare också efter VM på hemmaplan.

Jukka Jalonen är den mest framgångsrika landslagstränaren inom finländsk ishockey. Under Jalonens ledning har det finländska herrlandslaget spelat hem två VM-guld (2011 och 2019) och Jalonen har under de senaste säsongerna visat att landslaget kan nå stora framgångar internationellt också utan de största stjärnorna i laget.

Därför var det inte så speciellt överraskande att ishockeyförbundet på torsdagen meddelade att man förlängt kontraktet med Jalonen. Det nya kontraktet sträcker sig över säsongen 2022–23. Efter det finns det en option för säsongen 2023–24 som båda parterna kan utnyttja eller välja att inte utnyttja.

Enligt det tidigare kontraktet skulle Jalonen leda lejonen över hemma-VM våren 2022. Men nu blir det alltså en fortsättning.

"Jag har verkligen njutit av att träna lejonen. Vi har fina spelare och en bra och tajt ledarstab där arbetsglädjen är på topp", säger Jalonen i förbundets pressmeddelande.

Jalonen har under de senaste åren lyckats nå framgång med rätt anonyma landslag. Då Finland vann VM-guld 2011 var det med ett lag där NHL-spelarna och storstjärnorna lyste med sin frånvaro. I stället satsade Jalonen på att ha lagstommen samlad på läger länge, bygga en stark vi-anda i laget och få spelarna att spela enligt en spelfilosofi som var både effektiv och strikt.

Samma recept användes också i VM i år då lejonen vann silver.

"Det är viktigt för mig att Finland alltid kämpar om de ädlaste medaljerna i mästerskap. Utifrån det är det bra att fortsätta jobba mot kommande säsonger", säger Jalonen.

Jukka Jalonen stortrivs med sitt arbete som landslagstränare. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Förutom att de sista året innehåller en option som bägge parter kan utnyttja finns det också en NHL-klausul i Jalonens kontrakt. Klausulen gör det möjligt för Jalonen att bryta kontraktet med förbundet och lämna posten som landslagstränare om han får ett erbjudande från en NHL-klubb som han väljer att godkänna.

Med tanke på att det hittills bara funnits två ansvariga tränare i NHL som inte kommer från Nordamerika är det ändå inte speciellt realistiskt att Jalonen skulle ta steget över till NHL och direkt få ansvaret som ansvarig tränare. Och att som 60-åring hösten 2023 ta steget ner till assisterande coach är inte det mest sannolika eller attraktiva alternativet för Jalonen.

För Jalonen betyder kontraktet med ishockeyförbundet inte bara att han leder herrlandslaget. Jalonen fungerar samtidigt också som träningschef för U20-, U18-, och U16-landslagen där han ska utveckla både tränare och spelare och skapa förutsättningar och strukturer för spelare att ta sig mot den internationella toppen.

Utöver det utvecklar han landslagsverksamheten tillsammans med utvecklingsenheten vid Vierumäki idrottsinstitut och hjälper till att utveckla verksamheten inom finländsk ishockey.

Ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela är förstås glad över att ha kunnat knyta den framgångsrika coachen till landslaget för kommande säsonger.

"Jalonens resultat talar för sig. Till landslagstränarens uppgifter hör att utveckla hela den finländska ishockeyn. Jalonen var vårt klara första alternativ också efter VM på hemmaplan", säger Nummela i förbundets pressmeddelande.

Jukka Jalonen har jobbat som landslagstränare från 2009. Före det fungerade han som assisterande tränare då Doug Shedden var ansvarig tränare för lejonen.

2008–09: herrlandslaget, utslaget i kvartsfinal i VM.

2009–10: herrlandslaget, OS-brons, utslaget i kvartsfinal i VM.

2010–11: herrlandslaget, VM-guld.

2011–12: slutade 4:e i VM.

2015–16: U20-landslaget, VM-guld.

2018–19: herrlandslaget, VM-guld.

2019–20: herrlandslaget, VM inställt på grund av covid-19.

2020–21: herrlandslaget, VM-silver.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning