NHL-karriärens första nolla för Lankinen – "En av de kvällar som man drömmer om som liten"

Chicagomålvakten Kevin Lankinen höll nollan mot Detroit. Bild: AFP / Lehtikuva / Gregory Shamus

Kevin Lankinen stoppade 29 skott och höll nollan för första gången i NHL då hans Chicago Blackhawks slog Detroit Red Wings med 2–0. Florida Panthers Juho Lammikko stod för sitt första mål i NHL.

Världsmästarmålvakten Kevin Lankinens fina form håller. Under nattens NHL-omgång höll 25-åringen nollan för första gången under sin NHL-karriär då Chicago fällde Detroit med 2–0. Lankinen noterades för 29 räddningar.

– Det här var en av de kvällar som man drömmer om som liten. Du vill spela din första match, vinna för första gången och hålla din första nolla. Skönt att ha alla dessa undanstökade, säger Lankinen på NHL:s webbplats.

Lankinen räddade nio skott både i första och i andra perioden. I tredje stoppade han samtliga elva skott som ett jagande Red Wings avfyrade mot honom. Som om det inte varit nog noterades Lankinen för en assist till Chicagos första mål.

Den finlandssvenska stjärnan har gjort ett fantastiskt genombrott i dollarligan i år. Han har spelat 12 matcher med en räddningsprocent på 93,1. Chicago har vunnit fyra av de fem senaste matcherna där Lankinen stått i mål.

Lammikko nätade, McDavid nådde 500 poäng

Också Juho Lammikko fick fira i natt då han stod för karriärens första mål i NHL. Lammikkos fullträff i tredje perioden skickade matchen mellan hans Florida och Carolina till förlängning. Där var Florida bättre, Aleksander Barkov spelade fram till Jonathan Huberdeaus matchvinnare. Aho stod också för en fullträff.

Edmontons Jesse Puljujärvi gjorde också mål då Oilers slog Winnipeg med 3–2. Superstjärnan Conor McDavid spelade fram till Puljujärvis mål och noterades därmed för NHL-karriärens 500:e poäng.

Anmärkningsvärt är att McDavid lyckades med bragden i sin 369:e match. Det tog exakt lika många matcher för landsmannen och storstjärnan Sidney Crosby att nå 500 poäng i NHL.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning