Neziris comeback – "en helt annan värld"

Nooralotta Neziris säsongstart har varit hoppingivande, men lämnat rum för spekulationer. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Goda nyheter – Nooralotta Neziri är tillbaka.

13.26. 13.26. 13.20.

En resultatrad som häcklöparen Nooralotta Neziri inte är helt nöjd med. Men inte heller besviken över.

– Sett till omständigheterna har det varit bra tider, säger friidrottsstjärnan.

Det har varit kyliga förhållanden, jetlag och – senast, i Åbo – en sammandrabbning med löparen i banan bredvid. Prestationen i Åbo räckte ändå till för att underskrida resultatgränsen till EM i Berlin.

– Loppet i Åbo gav ändå bra självförtroende, säger hon.

Katastrofal säsong

Allt tyder på att Neziri är tillbaka – efter en svår säsong. Här är en kort resumé:

Neziri led av skador inför förra säsongen och tvingades göra en del kompromisser med löpträningen. Hon var ett ljusår från sin toppform, löpningen var tung och hon var aldrig i närheten av VM i London – utan i stället beslöt hon att avsluta säsongen i juli. Neziri avslutade samarbetet med Jussi Ihamäki, som varit hennes tränare under i praktiken hela hennes karriär.

Föregående sommar hade Neziri krossat sina gamla rekord och löpt 100 m häck på den finska rekordtiden 12,81. Den säsongen var hon till och med inbjuden att löpa i Diamond League i Bryssel och tog sig till semifinal i OS i Rio de Janeiro.

– Det här är som en helt annan värld jämfört med förra säsongen, säger hon.

Bättre teknik

Förra sommaren lämnade Neziri också hemstaden Björneborg och flyttade till Jyväskylä för att träna med sin nya coach Petteri Jouste. Det tog en stund att anpassa sig till det nya livet.

– Förra hösten var tung. Det var först i november som det började kännas normalt igen, fast det var motiverande att få en ny start, säger hon.

Jouste: bättre känd som en sprinttränare. Många ifrågasatte hennes val av tränare.

– Jag fick mycket kritik, men Petteri har hjälpt mig mycket med min teknik, säger Neziri.

– Det har varit bra att få en ny infallsvinkel.

Träningsrytm

Förra sommaren led Neziri av överträning, då hon försökte kompensera en del av den uteblivna löpträningen för snabbt. Jouste har infört några små, men betydande förändringar i träningsupplägget.

– Vi har en helt annorlunda rytm i träningen. Jag har klart åtskilda lätta träningsperioder och hårda träningsperioder, säger hon.

Träningen har gett bra resultat, åtminstone att döma av alla snabbhets- och styrketester. Hon har gått framåt på alla fronter.

– Jag är i minst lika bra form som för två år sedan – och min teknik har blivit bättre, säger hon.

Hög nivå

Det gäller bara att få ut allting i tävling – på onsdag kväll får Neziri en ny chans på den snabba mondon i Alberga i Esbo. Samma ställe där hon löpte sitt personliga rekord på 100 m, 11,48, för två år sedan.

– Jag känner inte lika stor press som förut. Jag har en positiv känsla, säger hon.

Den europeiska nivån har stigit en hel del under de två senaste åren. Bland annat Norges Isabelle Pedersen löpte det nya personbästat 12,76 i Shanghai och totalt har fyra kvinnor löpt under 12,80 - Vitrysslands Alina Talay på 12,41.

– Jag siktar förstås fortfarande på en medalj, men det är si så där om 12,80 räcker för att slåss om tätplaceringarna i ett EM.

Motonet GP, Alberga idrottsplan, Esbo, 13.6, kl. 17.30