Neziri efter tajta EM-kampen: "Kommer inte vara så här nervös i Berlin"

Nooralotta Neziri segrade på hemmaplan i överlägsen stil. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Sent på fredagens program i FM i friidrott fanns en stor godbit: 100 meter häck. Fyra damer hade klarat EM-kvalgränsen – men bara tre får åka till Berlin. Nervösast av alla var antagligen redan EM-klara Nooralotta Neziri. – Jag stressade helt otroligt mycket, säger hon.

Ett sällsynt lyxproblem inom finländsk friidrott fick en lösning sent på fredagen. Det är inte värst allmänt att fyra idrottare klarar en stortävlingskvalgräns inom samma gren.

Nooralotta Neziri var redan EM-klar, medan Reetta Hurske, Annimari Korte och Lotta Harala skulle göra upp om de övriga biljetterna. Reglerna var simpla: de två första i mål åker till EM.

Den interna tävlingen avgjordes tidigt. Den vanligtvis startsnabba Harala var långsam i inledningen och tappade mark. Neziri seglade till seger på 12,92, Korte var tvåa på 13,15 och Hurske trea på 13,16. Haralas sluttid blev 13,28.

"Trodde jag hade feber"

Harala var sammanbiten efter målgången.

– Jag är besviken över att jag inte fick till det. Jag lyckades helt enkelt inte och förlorade mot bättre löpare.

Korte och Hurske kunde däremot dra några stora suckar av lättnad. De får åka till EM.

– Jag är totalt slut och har varit det hela dagen, men jag kämpade och det räckte, säger Korte.

Hurske berättar att de senaste veckorna varit rätt intensiva.

– Jag känner mig otroligt lättad. Jag har stressat så mycket över det här, gråtit och trott att jag haft feber. Men att jag klarade av att prestera under press är positivt. Det här var en bra generalrepetition inför EM.

Neziri sällsynt nervös

Nooralotta Neziri var också lättad efter segern. Fjolåret förstördes på grund av problem med kroppen och affischnamnet valde att både bryta med tränaren och byta förening till Jyväskylän Kenttäurheilijat.

Neziri var stor förhandsfavorit – men hade verkligen inte tagit ut segern i förskott på den nya hemmaplanen.

– Jag löpte med helt otrolig stor press på mig. Jag visste vad loppet betydde för de andra och det påverkade mig, säger Neziri.

– Jag har inte varit så här nervös i år och kommer inte heller att vara det i Berlin.

Neziri, Korte och Hurske kan så småningom börja fundera vad de ska packa ner i väskorna. EM i Berlin inleds den 7 augusti.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning