Neziri 0,004 sekunder från EM-final – "Hur kan det gå så här?"

Fyra tusendelar skiljde Nooralotta Neziri från karriärens första EM-final. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Fyra damer löpte tiden 12,94 i semifinalerna på den korta häcksträckan. Nooralotta Neziri var den första som blev utslagen ur EM-finalen – med en skillnad på fyra tusendelar.

– Hur kan det gå så här? En hundradel? utbrister Nooralotta Neziri efter EM-semifinalen på 100 meter häck.

För att vara exaktare: inte en hundradel, utan ännu mindre. Neziri slängde sig mot mållinjen jämsides med polskan Karolina Koleczek och bägge klockades för 12,94. De officiella tiderna efter målfotot blev 12,931 för Koleczek och 12,935 för Neziri. Dessutom trängdes ytterligare två damer på tiden 12,96, en respektive tre tusendelar långsammare än Neziri.

– Slutet löpte jag svinbra. Jag trodde att jag kom i mål som trea. Kan ni tro på det här?

Neziri skakar på huvudet. Hon är missnöjd men har ändå ett leende på läpparna.

– Efter målgången tänkte jag bara: "hoppas jag är trea, hoppas jag är trea". Så såg jag att polskan namn var det tredje på tavlan och att hennes tid var 12,94. Och jag var fyra på samma tid. Det är inte sant, säger Neziri.

25-åringen grämer sig över att hon inte lyckades göra en normaljämn prestation. I år har hon tre gånger löpt snabbare än 12,94. Niondeplatsen och tiden 12,94 är hennes bästa resultat i ett stort mästerskap.

– Jag kom i mitt livs bästa EM-form. Om två år ska jag inte längre vara en sömnig startare, säger Neziri och syftar på sin svaghet: att komma i väg från startblocken.

– Jag tycker jag presterade bra. Men jag tror att jag ännu gråter i min besvikelse i kväll.

Med tanke på all drama behärskar Neziri sina känslor tappert.

– Det känns som att jag växt som en idrottare. Livet fortsätter, säger hon med ett leende.

Hurske spådom blev sann

Reetta Hurske kom inte nära sin bästa nivå i semifinalen. Hennes saldo blev en 18:e plats med tiden 13,20 då hon i år klarat 13,11. Hon förbättrade sitt resultat från EM i Amsterdam för två år sedan med tre placeringar.

– Jag är ok-nöjd. Tiden hade fått vara femton hundradelar bättre, säger Hurske.

Hurske känner medlidande för Neziri.

– På uppvärmningsområdet sade jag att i dag avgör hundradelarna. I går var de på min sida. Synd att det i dag gick så här för henne.

Reetta Hurske

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning