Nextjet i konkurs – svårt för Åland och Österbotten

Konkursdrabbade Nextjet har skulder åt många håll.Bild: TT/Johan Nilsson

Det svenska flygbolaget Nextjet ansöker om konkurs. Flyget till Mariehamn och Kronoby blir starkt nedskuret.

Fakta

Inställda flyg

Nextjet tvingas att ställa in bland annat följande flygningar:

Arlanda:

13.15 Karleby/Jakobstad

14.30 Jönköping

14.45 Karlstad

17.20 Jönköping

17.25 Kramfors

18.15 Karlstad

18.20 Jönköping

18.35 Gällivare

18.45 Björneborg

19.15 Arvidsjaur

19.20 Vilhelmina

20.40 Mariehamn

20.45 Jönköping

21.00 Karleby/Jakobstad

21.40 Karlstad

Göteborg:

19.10 Luleå

Det svenska flygbolaget Nextjet, som övervägande har finländska ägare, meddelade på onsdag att man söker konkurs. Från klockan 14 finsk tid ställdes alla flyg in.

I Finland flög Nextjet två dagliga turer mellan Mariehamn och Stockholm-Arlanda och en till Åbo. Från Jakobstad-Karleby flygplats i Kronoby flög bolaget till Stockholm, Umeå och Göteborg.

Bolaget flög också från sin bas på Stockholm-Arlanda till Björneborg samt i norr en arktisk tvärrutt från Uleåborg till Luleå och Tromsö.

– Det är djupt beklagligt att styrelsen tvingats ta detta beslut. Speciellt för våra passagerare som direkt drabbas av detta och för vår personal, men också för våra leverantörer och samarbetspartners. Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats. Det som nu sker är att en konkursförvaltare ska utses som kommer att ta beslut om bolagens framtid, kommenterar vd Magnus Ivarsson i pressmeddelandet.

Finländskt kapital plöjdes ner

Nextjet som har dragits med ekonomiska problem länge fick 2016 nya ägare när det österbottniska energibolaget Katternö och åländska Air Åland som inte opererar egna flygplan gick in som nya delägare i bolaget.

I Österbotten ansåg man det nödvändigt för näringslivet med en direktrutt till Stockholm, också för vidareförbindelser internationellt. År 2016 plöjde Katternö ner en dryg halv miljon euro i bolaget och i höstas var det igen dags för en nyemission, nu om 4,1 miljoner euro.

Enligt Tidningen Åland ska flygbolaget Air Åland ha meddelat att all personal som är involverad i flygningarna med bolagets 33-sitsiga Saab-propellerplanen från Åland blir uppsagda. Kvar som ruttrafik på Mariehamn blir för tillfället endast Finnairs flygturer till Åbo och Helsingfors.

– Bolaget har kämpat med ekonomin en längre tid och dessutom är flottan lite väl gammal. Vi trodde på det här men nu är drömmen krossad. Det är så fruktansvärt trist, säger bolagets styrelsemedlem Peter Boström till Österbottens tidning.

Drabbar svenska Norrland

I Sverige förorsakar Nextjets konkurs också ett bortfall på ett stort antal mindre destinationer runtom i landet, främst i Norrland. Där har Nextjet förutom sin egen affärsverksamhet också flugit kommersiellt olönsamma turer på upphandling av det statliga Trafikverket.

På många håll har bolaget stått i skuld till flygplatser med obetalda flygplatsavgifter. Bolaget hade också ålagts att betala ett vite till Trafikverket om närmare 70 000 euro för oskötta flygningar.

Trots sitt namn har Nextjet hittills i huvudsak flugit med äldre och mindre propellerplan. Först i våras introducerade bolaget snabbare regionaljetplan, som bland annat hann flyga en kort tid på sträckan Jakobstad/Karleby–Umeå–Göteborg.

Läs också:

Detta gäller för dig som Nextjet-kund

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22