Finländska pansarfordon deltar i strider i västra Jemen

Norska Verdens Gang rapporterade i januari om finländska pansarfordon i Jemen. Bild: Skärmdump/Verdens Gang

Enligt nyhetssajten News Now Finland använder den saudiledda militärkoalitionen finländska AMV-pansarfordon i strider på Jemens västkust. Norska Verdens Gang rapporterade redan i januari om samma fenomen.

Finländska pansarfordon har använts i krigszoner i Jemen, rapporterar nyhetssajten News Now Finland. Sajten hänvisar till en videofilm som Sky News Arabia publicerat i augusti. I filmen åker åtminstone två Patria AMV-militärfordon med i en fordonskonvoj som kör förbi en kontrollpunkt med Jemens flagga.

Enligt News Now Finland bevisar videofilmen att pansarfordon från den finländska vapentillverkaren Patria rör sig i västra Jemen. En saudiledd militärkoalition, med stöd av bland annat Förenade Arabemiraten, inledde i juni en offensiv mot hamnstaden Hodeidah. Hodeidah kontrollerades länge av huthirebeller som motsätter sig Jemens regering.

Förenta Nationerna (FN) varnade redan innan offensiven inleddes att en attack mot Hodeidah kommer att ha förödande konsekvenser för 250 000 civila och vädjade till koalitionen att inte anfalla staden. Hodeidah är en extremt viktig hamnstad och spelar en stor roll med tanke på biståndsleveranserna till krigshärjade Jemen.

Exporten fortsätter

Förenade Arabemiraten är ett av Finlands viktigaste exportland för militär utrustning. Patria fick exporttillstånd för 40 AMV-pansarfordon till Förenade Arabemiraten år 2015, och också efter det har Finland beviljat tillstånd för export av krigsmateriel till landet. I fjol beviljade Försvarsministeriet elva tillstånd för permanent export av försvarsmaterial till Förenade Arabemiraten till ett totalt värde på 36,4 miljoner euro.

AMV-fordonen exporteras utan vapenutrustning men på Sky News Arabias videofilm är båda vagnarna utrustade med vapen.

– Beviljandet av tillståndet baserade sig på finländsk lagstiftning och på en allmän bedömning, säger Försvarsministeriet i ett utlåtande till News Now Finland.

Finland har fortsatt exportera reservdelar till pansarfordonen till Förenade Arabemiraten trots att läget i Jemen förvärrats märkbart sedan 2015.

– När det gäller reservdelar har vi utrett hur andra EU-länder agerar. Eftersom kontrakten är mångåriga har vi beslutat att man kan fortsätta exportera reservdelar, säger Ilkka Rentola, ansvarig tjänsteman vid Utrikesministeriets enhet för vapenexport, till Svenska Yle.

Den norska tidningen Verdens Gang avslöjade redan i januari att Patrias AMV-fordon är i stridsbruk på Jemens västkust.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning