New York slipper coronakarantän

En skylt med uppmaningen att tvätta händerna utanför ett sjukhus i Chicago. Bild: Nam Y. Huh/TT-AP

Delstaterna New York, New Jersey och Connecticut kommer inte att sättas i karantän, meddelar USA:s president Donald Trump via Twitter.

Presidenten sade att han hade velat se New York i karantän eftersom det är en smitthärd för det nya coronaviruset. Men efter att ha samtalat med guvernörerna i respektive delstat, liksom regeringens coronainsatsgrupp, bedömer han att det inte är nödvändigt. I stället har landets smittskyddsmyndighet utfärdat en stark reseavrådan för alla i de tre delstaterna.

I New Jersey har viruset slagit hårt mot poliskåren, där fler än 700 poliser testats positivt för coronaviruset. Ungefär ytterligare lika många är i karantän hemma, uppger NBC News.

Antalet dödsfall i covid-19 i USA har passerat 2 000, enligt en sammanräkning av Johns Hopkins University. Ett av dem är ett spädbarn i Chicago i Illinois, USA, enligt delstatens folkhälsomyndighet.

"Det har aldrig tidigare förekommit ett dödsfall hos ett spädbarn associerat med covid-19. En omfattande utredning pågår för att säkerställa orsaken", säger myndighetschefen Ngozi Ezike i ett uttalande.

Barnet var under ett år gammalt och ett av 13 nya dödsfall i covid-19 i Illinois. Omkring 85 procent av dödsfallen i delstaten har varit över 60 år gamla.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning