New York senast lika tryggt på 1950-talet

År 1990 blev 2 245 personer dödade i våldsbrott i New York City. I år har 286 människor hittills satt livet till i staden där kriminaliteten minskar för 27:e året i följd.

Det är inte bara de grövsta våldsbrotten som stadigt minskar i New York. sammanlagt begicks 94 806 brott i brottskategorierna mord, dråp, våldtäkt, överfall, rån, inbrott, grov stöld och bilstöld. Fjolårets siffra var 101 716. I början av 1990-talet utfördes en halv miljon sådana brott i staden.

Siffran 286 mord och dråp hinner ännu stiga under årets sista dagar, men om trenden håller i sig så blir dödssiffran läge än år 2014 när 333 människor göt en våldsam död. Det är den lägsta siffran sedan 1950-talet, skriver New York Times. New York räknar i dag 8,5 miljoner invånare.

Siffrorna har hälsats med stor tillfredsställelse av New Yorks borgmästare Bill de Blasio som har lyckats förmå den lokala polisen att använda mindre dödligt våld än tidigare. Polisen har intagit en mjukare linje och gör numera färre anhållanden och har minskat sin praxis att stoppa folk som ser misstänkta ut för att sedan kroppsvisitera dem på öppen gatan.

I stället försöker polisen nu bygga upp ett bättre förtroende i allmänhetens ögon.

Fler sexbrott

Antalet rapporterade sexbrott har dock ökat i jämförelse med fjolåret. Polisen anser att det är en effekt av den pågående MeToo-kampanjen som sänkt tröskeln för att anmäla sexbrott. Polisen har också uppmuntrat offren att stiga fram och anmäla övergreppen.

Antalet skottskadade personer har också kontinuerligt minskat. När mer än 5 000 personer skottskadades år 1990 är siffran hittills i år 774.

Morden och dråpen har också minskat i andra storstäder som Chicago och Detroit.

Forskare runtom i USA betraktar nedgången i kriminaliteten i New York som en "förstummande framgång" och man räknar med att det ger den demokratiske borgmästaren de Blasio ett gott trumfkort inför ett andra mandat som borgmästare i staden.

Bill de Blasio ger poliskåren full erkänsla för att brottssiffrorna sjunker. Polisen har fokuserat på små grupper som gör många brott: gäng och återfallsförbytare.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03