New York förbereder sig för vaccinkaos

Vaccinställen håller extra öppet i New York hela helgen. Bild: Jeenah Moon/AP/TT

Sopberg, stängda brandstationer samt färre poliser och ambulanser på gatorna. Det kan New York-bor eventuellt vänta sig framöver då ovaccinerade statsanställda hindras från att arbeta.

Från och med måndag är det krav på att alla statsanställda i New York ska vara vaccinerade mot covid-19. Något som tusentals av dem fortfarande inte är.

På fredagseftermiddagen var poliser, brandmän, sopåkare och de flesta andra anställda av staden tvungna att visa upp bevis på att de vaccinerat sig. Utan beviset väntar ledighet utan lön från och med måndag.

Stadens borgmästare Bill de Balsio försöker dock lugna de som är oroliga och säger att staden har beredskap. Bland annat kommer sophämtarna att arbeta längre pass och även hämta skräp på söndagar, säger han.

Nära en femtedel av stadens anställda som omfattas av vaccintvånget hade inte ens tagit en dos i torsdags – däribland 21 procent av de polisanställda, 29 procent av räddningstjänsten och ambulanssjukvårdarna, 33 procent av sopåkarna. Fängelseanställda har ytterligare en månad på sig att vaccinera sig.

Vaccinställen kommer att hålla extra öppet hela helgen. Polisen lockade även under fredagen med 500 dollar till alla polisanställda som passade på att vaccinera sig under dagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning