New York-bor manas täcka ansiktet

Staden New Yorks borgmästare Bill de Blasio under tisdagen. Bild: Frank Franklin II/TT-AP

Samtliga invånare i staden New York uppmanas att täcka näsa och mun när de träffar andra människor. För övriga USA väntas en rekommendation om att skyla ansiktet, men det kommer enligt president Donald Trump inte vara obligatoriskt. – Men vill man använda en halsduk för ansiktet är det bra, säger han.

En halsduk eller bandana, men inte sjukvårdens ansiktsmasker. Det uppmanas alla i New York att använda, och borgmästaren Bill de Blasio uppmuntrar befolkningen att vara kreativa i att hitta alternativa ansiktsskydd.

– Det kan vara din egen variant, var så kreativa som ni vill, med vilken dekoration som helst på. Det kan vara så hemmagjort som ni vill. Det är så vi vill att ni ska göra, använd inte en professionell mask från förråden vi behöver åt våra hjältar. Det kommer att hjälpa alla, säger de Blasio på en presskonferens och betonade att man ska göra det oavsett om man känner av symptom av sjukdomen covid-19 eller inte.

– När du täcker ansiktet skyddar du alla andra du ser genom att inte sprida den här smittan, som du kanske bär på utan att veta det.

Rekommendation för USA

Under torsdagen steg antalet smittade i delstaten New York med omkring 9 000 fall till fler än 92 500. Antalet dödsfall är uppe 2 373. För USA är motsvarande siffror 242 000 smittade och 5 800 avlida, enligt Johns Hopkins-universitetets siffror.

Flera medier uppgav att president Donald Trump under torsdagen skulle uppmana samtliga amerikaner att bära en ansiktsmask, vilket han själv under sin dagliga presskonferens inte gjorde.

– Jag tror att (smittskyddsmyndigheten) CDC kommer att gå ut med en rekommendation och vill man följa den är det bra, men det kommer inte vara obligatoriskt, för vissa vill inte ha mask för ansiktet och det är ok. Men vill man använda en halsduk är det bra, sade han på en direkt fråga om USA ska följa New Yorks exempel.

Trump testade negativt

Deborah Birx, som samordnar arbetet kring virusutbrottet i USA, påpekade vid presskonferensen i Vita huset att ansiktsmasker är bra, men att de inte ersätter andra säkerhetsåtgärder.

– Social distansering och att ofta och noga tvätta händerna är fortfarande det bästa sättet att skydda sig och andra, sade hon.

Donald Trump kunde under pressträffen meddela att han gjort ett andra test för coronaviruset och även denna gång var provsvaret negativt.

– Jag gjorde det för att jag var nyfiken på hur snabbt det skulle gå. Det var mycket enklare den här gången, mycket bättre. Det tog bara en minut och så kom svaret en kvart senare, sade han.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning