Neville om utebliven öl med Gerhardsson

Phil Neville har en god relation till Sveriges tränare Peter Gerhardsson. Bild: Franck Fife / AFP / Lehtikuva

Phil Neville och Peter Gerhardsson ska kanske ta en öl tillsammans någon gång. Englands tränare hyllar svensken inför VM-bronsmatchen mellan nationerna.– Jag gillar hans sätt: Han är ödmjuk, ler och är glad, säger Neville.

Sveriges tränare Peter Gerhardsson har hyllats av sina egna spelare under fotbolls-VM i Frankrike. Inför lördagens bronsmatch mot England i Nice kommer lovord även från motståndarlägret.

Engelsmannen Phil Neville träffade Gerhardsson första gången i samband med landskampen lagen emellan i november. De två herrarna klickade och har ett pubbesök inplanerat.

Blev inte av

– Jag träffade honom när vi möttes senast, en halvtimme före matchen. Vi sade då att vi skulle ses för en öl. Vid VM-lottningen (i december) lyckades vi inte få till den där ölen. Vi pratar när vi ses. Jag har träffat honom på ett par WSL-matcher (engelska Super League), säger Phil Neville.

När England och Sverige möttes för knappt åtta månader sedan vann Blågult klart med 2–0 efter mål från Sofia Jakobsson och Anna Anvegård. Phil Neville, som lett England i 25 landskamper, tycker insatsen som Sverige gjorde då är den bästa något motståndarlag gjort sedan han tillträdde i januari 2018.

– Sverige är ett väldigt bra lag, taktiskt och fysiskt. Under mina 18 månader som förbundskapten är mötet med Sverige den match där vi slagits av det bästa laget, om en ser till kvaliteten på motståndet. De var det klart bättre laget, säger Neville.

Kan rotera

Englands mittback Millie Bright fick rött kort i 1–2-förlusten mot USA i semifinalen och är avstängd mot Sverige, som förlorade sin semifinal med 0–1 efter förlängning mot Nederländerna. Övriga 22 spelare ska alla vara tillgängliga för spel, inklusive målvakten Karen Bardsley som missade semin.

– Vi har fullt lag, starkast möjliga lag, säger Neville.

42-åringen poängterar vikten av att ta VM-brons igen – precis som England gjorde i Kanada för fyra år sedan. Han öppnar även upp för förändringar i startelvan.

– Vi har vissa positioner vi behöver fräscha upp. Mina spelare vet att det råder inga tveksamheter kring att den här matchen har högsta prioritet att vinna. Vi vill lämna VM med någonting att visa upp, som symboliserar vårt hårda arbete. Sex segrar och en förlust låter bättre än fem segrar och två förluster. Jag vill lägga mig i min egen säng nästa vecka, glad över att vi avslutade turneringen bra.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning