Neville bakom engelskt fotbollsmanifest

Gary Neville har efter den egna karriären varit tränare, här i Valencia. Arkivbild. Bild: Alberto Saiz/AP

Den förra landslagsstjärnan Gary Neville har tillsammans med sju andra satt igång ett initiativ för att reformera engelsk fotboll.Man anser att fotbollsförbundet FA är ineffektivt och saknar trovärdighet.

Bland de andra i gruppen finns Englands tidigare fotbollsordförande David Bernstein och den tidigare olympiern i friidrott, mångkamparen Denise Lewis.

Gruppen som skrivit manifestet "Save our beautiful game" anser att engelsk fotboll har visat sig inkapabel att reformera sig själv och för fram frågor som ekonomiska skillnader och hållbarhet.

Uppropet startades efter att Premier League röstat ner ett förslag på radikala förändringar för ligastrukturen - att de stora klubbarna tar över ligan som bantas med två lag - samt ett ekonomiskt hjälppaket till klubbar i lägre serier som drabbats hårt av coronapandemin.

"Om engelska Premier League ska ha rollen som höjdpunkten i det inhemska spelet måste dess ansvar och ekonomiska bidrag till den övriga fotbollsverksamheten definieras mer försiktigt", står det i manifestet.

"Ligan måste också kompletteras av en effektiv och oberoende instans som ser över de ekonomiska spelreglerna. FA saknar trovärdighet och har visat sig sig vara mycket ineffektivt som styrande organ. Det har inte moderniserats och är inte till tillräckligt oberoende."

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning