Netrebko gör sig i fjäderskrud

Sopranens senaste skiva bär rubriken Verismo, även om verken bara delvis kan anses veristiska.

VOKALMUSIK

Anna Netrebko, sopran: Verismoarior

Medv. Yusif Eyvazof, tenor. Ciléa, Giordano, Leoncavallo, Catalani, Boïto, Ponchielli och Puccini. Santa Cecilia-akademins orkester, dir Antonio Pappano. (DG)

Anna Netrebkos nya skiva bär rubriken Verismo, operakonstens motsvarighet till realismen. Hälften av musiken på skivan är arior av Puccini ur Turandot, Butterfly, Tosca och hela fjärde akten av Manon Lescaut. Nu är det bara det, att Turandot inte alls kan anses vara ett veristiskt verk och Manon Lescaut bara i någon mån.

Orsaken till valet av Manon Lescaut är att det är den enda av dessa roller som Netrebko ofta sjungit på scenen och därför är hennes inlevelse så stark, också här på skiva. Dessutom får hennes nya äkta man, den hyfsat sjungande azerbajdzjanske tenoren Yusif Eyvazov, tillfälle att bidra med rollen som des Grieux. I Turandot kommer hon åt att visa sin mångsidighet i Liùs läckra Signore ascolta kontrasterad med Turandots högdramatiska In questa reggia. Då är det bara att medge att hon lämnat belcanto-repertoaren bakom sig och med stor framgång blivit mera dramatisk.

Riktig verismorepertoar ingår också på skivan i form av kända arior ur Andrea Chénier, Adriana Lecouvreur, La Wally, Pajazzo och Mefistofele. Konkurrensen är hård från de gamla legendariska sopranerna och hon möter den genom att göra musiken så personlig som möjligt med sin egen lite ryska men ändå också mycket Medelhavsfärgade framtoning. Rösten är fortfarande (44 år) tekniskt nästan perfekt, inte fullt så briljant som tidigare men låter nog som en saftig gräddbakelse. Den är härligt egaliserad, lätt flytande, med must och kraft i mellanläget och till exempel i Adriana Lecouvreur presterar hon ett alldeles utsökt diminuendo.

Den nya skivan är med andra ord väl sjungen, ofta färgsprakande, och delikat dirigerad av Antonio Pappano. Han ackompanjerar ju faktisk också Jonas Kaufmanns motsvarande skiva med samma rubrik. Gärna hade man hört någon liten överraskning i form av en eller två sällan hörda arior. Ett gott skratt får vi ändå av omslagsbilden med Netrebko som kråkskrämma i fjäderskrud. "Jag älskar galna ting, jag sjunger en galen repertoar och jag vill ha ett spektakulärt omslag", säger hon i ett reklamklipp med ett avväpnande leende.

Jan Granberg

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00