Netflix och Youtube sänker videokvaliteten på grund av coronakrisen

Sänk kvaliteten när du tittar på strömmat innehåll, råder EU-kommissionär Thierry Breton. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Strömningstjänsten Netflix sänker kvaliteten på allt sitt innehåll i Europa de kommande 30 dagarna för att förhindra att internet går på knäna. Beskedet kommer efter en vädjan från EU-håll. Även Youtube sänker videokvaliteten i Europa.

När fler jobbar hemifrån, pluggar på distans eller sitter i karantän som en följd av coronaviruset ökar trycket på internet och dess bandbredd.

EU:s kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, uppmanar därför allmänheten att sänka kvaliteten på den strömmade videounderhållningen.

"För att säkerställa internetåtkomsten för alla, låt oss byta till standardupplösning när HD (High definition) inte är nödvändigt", skriver han på Twitter, där han också introducerar hasthtaggen #SwitchToStandard.

Thierry Breton vände sig även direkt till strömningstjänsten Netflix, som hörsammade hans begäran.

Netflix vd Reed Hastings har efter samtal med Breton beslutat att tjänsten sänker kvaliteten på sina videoströmmar i 30 dagar, vilket beräknas minska användandet av bandbredd med 25 procent på tjänstens europeiska nätverk.

Youtube sänker i Europa

Även strömningsjätten Youtube sänker videokvaliteten på sin plattfrom för att minska påfrestningen på nätets bandbredd.

Googleägda Youtube skriver i ett uttalande att man nu tillfälligt sänker kvaliteten på sajtens videoklipp till SD (standard definition) i stället för HD (high definition), vilket betyder en mindre detaljerad bild.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Glada färger sida vid sida med smycken i tidlös design

Mer läsning