Netanyahu till angrepp mot Iran på Förintelsemöte – "Vill utrota Israel"

– Jag uppmanar alla regeringar att konfrontera Iran, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu när World Holocaust Forum inleddes i dag. Bild: Emmanuel Dunad/TT-AP

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gick till hårt angrepp mot Iran i sitt tal när World Holocaust Forum inleddes i Jerusalem på torsdagen.– Vi måste se en enad front mot den mest antisemitiska staten på planeten som strävar efter att utveckla kärnvapen och som hotar att eliminera den enda judiska staten, sade Netanyahu.

Närmare 50 stats- och regeringschefer är samlade i Jerusalem för 75-årsdagen av befrielsen av Auschwitz.

– Den 27 januari 1945 öppnades portarna till helvetet, sade Israels president Reuven Rivling när han öppnade ceremonin.

Det var på den dagen ryska styrkor befriade Auschwitz. Temat för World Holocaust Forum 2020 är inte bara åminnelsen av Förintelsen utan även att bekämpa dagens antisemitism, vilket flera av talarna tog upp.

"Iran största hotet"

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu pekade dock ut det enligt honom största hotet – Iran.

– Israel hyllar president Donald Trump och vice president Mike Pence för att de konfronterar tyrannerna i Iran, som förtrycker sitt eget folk och som hotar freden i Mellanöstern och för alla där bortom.

– Jag uppmanar alla regeringar att konfrontera Iran. Jag vill försäkra vårt folk och alla våra vänner att Israel kommer att göra vad det måste göra, att försvara vår stat, vårt folk och den judiska framtiden, sade Netanyahu.

Även USA:s vice president Mike Pence tog upp Iran i sitt tal:

– Vi måste stå tillsammans mot den ledande antisemitiska staten, som förnekar Förintelsen och som vill utrota Israel. Världen måste stå stark och enad mot Iran.

Rysslands president Vladimir Putin tal emotsågs med särskild spänning med anledning av Rysslands konflikt med Polen, efter att Putin anklagat Polen för skuld i andra världskrigets utbrott. Polens president Andrzej Duda valde att utebli från ceremonin i Jerusalem på grund av bråket och för att han inte fick tala på mötet.

Ryske presidenten Vladimir Putin uppmanar ledarna för de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd att samlas under året. Bild: Emmanuel Dunad/AP-TT

Inte bara nazister

Men Putin berörde varken det eller Iran i sitt tal. Däremot uppmanade han deltagarna att försvara "sanning och rättvisa". Han påminde också om att det inte bara var nazisterna som dödade judar utan att de fick hjälp av vissa delar av befolkningarna i många europeiska stater. Han erinrade också om att 20 miljoner ryssar dog i kriget.

– Det var priset för segern, sade Putin.

Han riktade en särskild uppmaning till de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd.

– Det är min övertygelse att de fem länder som grundade FN borde föregå som goda exempel, de har ett särskilt ansvar att bevara vår civilisation.

Putin uppmanade ledarna för de fem staterna att samlas för att diskutera de viktiga frågor världen står inför.

– Att hålla ett sådant möte 2020 tror jag vore symboliskt när vi firar 75-årsdagen av slutet av andra världskriget och grundandet av FN.

Även Tysklands president Frank Walter Steinmeier talade på ceremonin.

– Jag står här med en tung börda av historisk skuld. Men också med ett hjärta fyllt av tacksamhet för händerna som överlevarna sträckt ut till oss och för förtroendet från folket i Israel och världen över och för att judiskt liv återigen blomstrar i Tyskland, sade han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning