Netanyahu: Vi har bevis för iranskt kärnvapenprogram

Israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu säger sig kunna bevisa att Iran har ett hemligt kärnvapenprogram. Bild: AFP-Lehtikuva/Gali Tibbon

Iran har ljugit om sina kärnvapenambitioner, enligt Israel.Landets premiärminister Benjamin Netanyahu hävdar att han har ett "halvt ton" bevis för att kärnvapenplanerna fortlöpt i hemlighet.

– I kväll står jag här för att berätta en sak för er. Iran ljög, sade Netanyahu i ett tv-sänt anförande på måndagskvällen.

Bakom honom på en scen hyllor fyllda med pärmar och en vägg täckt med cd-skivor.

Enligt Benjamin Netanyahu har Israel ett "halvt ton" underrättelsematerial som bevisar hur Iran har fortsatt bygga på kunskaperna om hur man tillverkar kärnvapen. Dessutom har Iran ljugit för FN:s internationella atomenergiorgan IAEA.

Premiärministerns tv-presentation visar enligt honom själv "nya och avgörande bevis för det hemliga kärnvapenprogram som Iran har gömt i åratal från det internationella samfundet i sitt hemliga kärnarkiv".

"En rykande pistol"

Frågan om kärnenergiavtalet ligger på bordet igen och inom kort ska USA ge besked om huruvida man åter ska certifiera det eller inte.

– Det här var det värsta jag sett på länge. Känslan är att Netanyahu vill presentera minst en rykande pistol, i politiska termer, säger Anders Persson, statsvetare och Mellanösternkännare vid Lunds universitet, till TT efter den israeliska premiärministerns tv-framträdande.

– Det är ingen tvekan om att hans syfte är att få västmakterna, och framför allt USA, att inte förlänga avtalet. Givet tajmingen, i ett så delikat läge.

USA:s president Donald Trumps främsta reservation vad gäller avtalet har varit att Iran gradvis kommer att få möjlighet att utveckla kärnvapen igen från och med år 2025.

Å andra sidan sade den amerikanske försvarsministern James Mattis nyligen att avtalet innehåller en "robust" process som säkerställer att Iran följer det.

Vill hindra Iran

Benjamin Netanyahu har sedan avtalet träffades 2015 ansett att Iran kommer för lindrigt undan i avtalet och att sanktionslättnaderna har givit regimen större möjligheter att sponsra milisgrupper för mer inflytande i regionen. Premiärministern och fler israeliska ledare har därtill varit tydliga med att de inte kommer att tillåta att Iran etablerar sig militärt i Syrien.

– Nu pressar han omvärlden att göra sin del. Israel är fast beslutet att hålla tillbaka Irans inflytande och detta är ett steg i det, säger Anders Persson.

Tidigare under måndagen gick Rysslands president Vladimir Putin och Frankrikes dito Emmanuel Macron ut och manade gemensamt till strikt efterlevnad av avtalet.

Besked inom kort

USA:s Donald Trump har upprepade gånger hotat med att dra sig ur avtalet, men har ännu inte bestämt sig, eller åtminstone inte meddelat sitt beslut. Den 12 maj ska han offentliggöra det.

Under sitt tv-anförande visade Benjamin Netanyahu upp ett bildspel med diverse tekniska specifikationer om det han beskrev som Irans hemliga kärnvapenprojekt. Sedan avslutade han med att säga att han är övertygad om att Trump kommer att "göra det rätta".

Iran tillbakavisar Netanyahus anklagelser.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03