Neste emigrerar från Mumindalen till Rotterdam

Bild: Emma Strömberg/SPT

Borgå – "drömmarnas hemstad" – ser ut att råka ut för ännu ett industriellt psykodrama.

I Sent i november, den sista boken i serien om Mumintrollen, samlas en skara vilsna figurer i det tomma Muminhuset för att nysta upp sina problem i ett sorts psykodrama. Alla försöker hantera olika sorters personlig förlust: av framtiden, identiteten eller världsbilden.

Ett stycke industrihistoria lider mot sitt slut då Nestes anrika oljeraffinaderi i Nådendal stänger dörrarna nu i mars, också verksamheten i Borgå drabbas. Samtidigt suktar Finland liksom Nederländerna efter bolagets planerade miljardinvestering, ett nytt raffinaderi för förnybart bränsle. Både Borgå stad och finska staten har lobbat så gott de förmått – förgäves. Det lär bli expansion i Rotterdam, en investering som är cirka 500 miljoner euro billigare jämfört med Sköldvik, rapporterar Kauppalehti. Nederländerna klår också Finland i termer av logistik och tillgången till råmaterial. Utgången var egentligen given: Neste köpte nyss upp rivalen Bunge Loders Croklaan invid sitt existerande raffinaderi i Rotterdam.

Regeringen har bland annat lovat trygga en automatiskt växande marknad för Nestes slutprodukter genom att höja skyldigheten att distribuera biodrivmedel från nuvarande 18 procent av det totala energiinnehållet till hela 30 procent fram till 2029 – långt mer än EU förpliktigar till. Även om politiska piruetter inte räcker långt har näringsminister Mika Lintilä intygat att regeringen likaså gör allt i sin makt för att locka UPM att bygga ett bioraffinaderi i Kotka i stället för i Rotterdam.

Ändå brinner hoppet i stormlyktan. Samtidigt inleder Borgå nämligen egna byggarbeten norr om Sköldviks raffinaderi. Avsikten är att skapa ett område med över trettio nya företagstomter, en sorts park för "bioekonomi och cirkulär ekonomi", meddelade staden i måndags.

Även om Neste lämnar Nådendal, hemort för temaparken Muminvärlden, och därtill nobbar investeringshungriga Borgå finns inga skäl till psykodrama. Också börsbolag där staten är storägare bör följa marknadens logik.

Torsten Fagerholm är ledarskribent

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning