Nervös Ruuskanen har Söderberg som förebild: "Har inte kastat mitt längsta kast än"

Antti Ruuskanen tävlade senast 2016. Nu försöker han återuppliva karriären och utmana den nya generationens tyska superkastare med en opererad axel och ny tränare. En inspirationskälla är David Söderberg, som hittat storformen i mogen ålder.

91,78, 91,56 och 90,08.

Det är resultaten som den tyska trion Thomas Röhler, Johannes Vetter och Andreas Hofmann presterade i Diamond League-galan i Doha i början av maj. Antti Ruuskanens personbästa på 88,98 hade med andra ord inte ens räckt till en pallplacering.

Den finländska spjutprofilen har hunnit fylla 34 år och står inför karriärens tuffaste utmaning: hitta tillbaka till världstoppen i en värld där 90-meterskast blivit det nya normala. Ruuskanen axel opererades 2016 och fjolåret förstördes på grund av en längre rehabiliteringsperiod än väntat. Nu närmar sig comebacken.

Är du nervös?

– Jag är alltid nervös! Ibland mer och ibland mindre. Men det är fortfarande spännande och roligt att kasta, säger Ruuskanen.

"Fysiska förutsättningar för 100 meter"

Ruuskanen har en ny följeslagare på vandringen till världstoppen. För en månad sedan avslutade spjutesset samarbetet med Jarmo Hirvonen och anställde Jyrki Blom som ny tränare. En orsak till bytet är den tidigare EM-fyran Bloms erfarenhet av axelskador. Blom har låtit operera axeln två gånger och vet vilka träningsmetoder som kan göra susen.

Axelskador kan vara ödesdigra för kastidrottare och elaka tungor har viskat om att Ruuskanens karriär i praktiken är över. Hur svarar Blom?

– Vi är offentliga personer och alla har rätt att kritisera. Det går inte att förneka att varje kast kan vara det sista, men jag är helt övertygad om att Antti kommer att ta sig tillbaka, säger han.

Vad fysiken beträffar finns alla förutsättningar för toppresultat: Blom säger att Ruuskanen är i sitt livs form. Om man bara ser på kraft, snabbhet och elasticitet är ett kast på nästan 100 meter möjligt, säger Blom. Men då har man inte lagt till teknik och kastarmen i ekvationen. Ruuskanen skrattar då han får höra vad tränaren sagt.

– Spjutkastning handlar om skicklighet, det hjälper inte att bara ha fysiken i skick, man måste också vara frisk, ha teknik och tur.

Hur långt ska spjutet bära i år för att du ska vara nöjd?

– Om jag ska nå framgång i EM måste jag nog kasta över 85 meter. 87–88 meter kan kanske räcka till medalj. Jag vore väldigt glad om jag kunde nå längder nära mitt rekord.

Förebild: David Söderberg

Om det är någonting som Ruuskanen lärt sig de senaste åren så är det att ha tålamod. Det första tävlingsdatumet är fortfarande inte spikat eftersom Ruuskanen vill känna sig helt hundraprocentig.

– Träningarna i slutet av maj och början av juni kommer att berätta mycket. Jag vill inte tävla för att pröva mig fram. Jag vill vara frisk och nöjd på hösten, då är det lätt att börja satsa mot nästa år och VM.

I friidrottslandslaget finns en profil som vet det mesta om att skynda långsamt. Den 38-åriga släggkastaren David Söderberg har hittat en helt ny växel de senaste åren genom att optimera träningen och känna till sina gränser.

– Det är klart att Söderberg är en förebild. Liksom Tero Pitkämäki. Söderberg startade långsamt men blommade sedan ut. Han är ett lysande bevis på att man kan göra riktigt tuffa resultat sent i karriären om man fattar rätt beslut och lyssnar på kroppen.

Har han gett dig tips?

– Visst har han gjort det, precis som äldre idrottare ska ge yngre, säger Ruuskanen med ett skratt.

Ruuskanen och Söderberg samtalade ivrigt med varandra då friidrottsförbundet ordnade pressträff på torsdagen. VOM-kastaren Söderberg bekräftar att han delade med sig av sina visdomar.

– Jag sade nyss att jag tog min första finalplats samma år som jag fyllde 35. Ruuskanen har många år kvar, säger Söderberg.

Men mest pratade de två rutinerade rävarna om andra saker:

– Vi behandlade sommarprojekt. Jag har ett uthus som borde lagas och Antti ska fixa en båtramp. Han ska väl försöka förstöra axeln igen, säger Söderberg med ett skratt.

Antti Ruuskanen

Född den 21 februari 1984 i Pielavesi där han fortfarande bor.

Största meriter: OS-silver i London 2012, EM-guld 2014 i Zürich och EM-brons i Amsterdam 2016.

Kastade rekordet 88,98 i Björneborg 2015.

Förening: Pielaveden Sampo

Den nya tränaren Jyrki Blom har tre FM-guld och en fjärdeplats i EM på meritlistan. Ruuskanen tränades tidigare av Jarmo Hirvonen, men samarbetet avslutades nyligen.

Ruuskanens fjolår gick till spillo på grund av en axeloperation. Rehabiliteringen tog längre än väntat.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03