Nerg: Inget behov av EU-kontroll av valfriheten

Understatssekreterare Päivi Nerg.Bild: Ari Sundberg/SPT

Lagpaketet för vårdreformen ska struktureras så att det inte behövs något utlåtande från EU-kommissionen lovar tjänstemän.

Det kommer inte att finnas anledning att föra lagen om valfrihet till EU-kommissionen för granskning, säger Päivi Nerg vid Finansministeriet.

Nerg är understatssekreterare vid ministeriet och leder beredning av vårdreformen.

– Lagen om valfrihet är formulerad så att den uppfyller kriterierna för verksamhet enligt solidaritetsprincipen, säger Nerg.

Det innebär att verksamheten inte kan definieras som marknadsmässig verksamhet och därför behövs ingen notifiering till EU.

Oppositionen har krävt att lagen om valfrihet ska föras som så kallad notifiering till EU-kommissionen. Valfrihetslagen är en av de cirka 40 lagar som stiftas i samband med vård- och landskapsreformen.

Nerg säger att det finländska samhället befinner sig i en strukturell situation där vårdreform måste bli genomförd. Ett förfarande med notifiering kan ta flera år i anspråk.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33