Neråt på världens börser – ränteuppgång skapar nervositet

Tokyobörsen på måndagen.Bild: Lehtikuva/AFP/Kazuhiro Nogi

Världens börser darrar. Ett skifte på räntemarknaden är en förklaring. Starka konjunktursignaler får många investerare att tro på snabbare räntehöjningar i USA.

I Helsingfors var börsen nere omkring 1 procent under måndagen, medan till exempel Stockholmsbörsen föll med över två procent. Också de ledande Europabörserna backade, i spåren av en liknande utveckling i Asien och på Wall Street i fredags.

Den utlösande faktorn var ny USA-statistik.

– I fredags kom starka arbetsmarknadssiffror från USA. Det får investerare att tro att centralbanken Federal Reserve kanske kommer att höja räntan mer än man tidigare trott. Då fick börsen sig en törn, säger Pär Magnusson, räntestrateg på Swedbank.

Snabb reaktion

Med en börs som stigit länge, och marknadsräntor som gått upp kraftigt de senaste månaderna, behövde inte investerarna så mycket för att trycka på säljknappen.

– Det verkar som att räntorna har stigit för snabbt för att börsen ska mäkta med det. Då faller den tillbaka.

När räntorna stiger ser investerarna alternativ till börsen. Högre räntor kan samtidigt dämpa konjunkturen, vilket också sätter press på aktier.

Men läget är inte lättolkat. På måndagen backade räntorna något igen.

– Tack vare att börsen faller blir räntemarknaden rädd. De är kommunicerande kärl. Att börsen föll kanske visar att räntorna stigit för snabbt, säger Pär Magnusson.

Börsutvecklingen kommer att avgöras av konjunkturen och vad som händer i USA, säger Olle Holmgren, ekonom på SEB. Och han tror inte på en markant börsnedgång.

– Om ränteuppgången går för fort är risken att vi kommer att se bakslag i konjunkturen. Men vi tror inte att det kommer att gå så fort. I det scenariot kan börserna komma att ha en bra utveckling.

Höjningar på gång

Men ett skifte har otvetydigt inletts på räntemarknaden. Fed, Riksbanken och även ECB har i olika grad uttryckt att räntesänkningarnas dagar är över.

– Fed säger att man ska höja tre gånger i år. Men med tanke på hur stark ekonomin ser ut har vi höjt vår prognos till fyra gånger. Marknaden räknar med att inflationen kan bli lite lägre än målet, men det är ändå en rörelse uppåt, säger Olle Holmgren.

I USA har den 10-åriga räntan gått från strax över 2 procent i september till nära 3 procent i dagsläget. Skattesänkningarna i USA har gett aktiemarknaden ett uppsving, men också påverkat räntorna.

– Skattepaketet i USA är ofinansierat. Det kommer att leda till större utbud av statsobligationer, vilket har lett till att räntan har gått upp, säger Pär Magnusson på Swedbank.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00