Nepal agerar mot illegala "menshyddor"

En nepalesisk kvinna "tvättar bort den synd" som hon begått under sin menstruation under en ceremoni i Katmandu. Trots att traditionen "chhaupadi" är förbjuden i Nepal utövas den fortfarande på håll. Arkivbild. Bild: Niranjan Shrestha/TT-AP

I Nepal förknippas menstruation med skam, smuts och otur. Trots förbud lever traditionen "chhaupadi" – att kvinnor tillbringar sina menstruationsperioder i illegala "menshyddor" – kvar. Efter flera dödsfall tar regeringen krafttag mot den uråldriga och livsfarliga traditionen.

I rurala delar av Nepal betraktas menstruation alltjämt som smutsigt, skamfilat och olycksbringande.

Därför uppmanas kvinnor att tillbringa de dagar de menstruerar i så kallade "menshyddor", där de i ensamhet utan tillräckligt med mat och värme får vänta tills de slutat blöda.

Bara under 2019 har det inträffat flera dödsfall till följd av kolmonoxidförgiftning, då kvinnor desperat försökt tända eldar för att värma sig i de dåligt ventilerade kojorna. Det får Nepals regering att agera.

– Till att börja med kommer vi att dra in statliga förmåner såsom pensioner och sociala försäkringar för de som praktiserar traditionen, och riva ner hyddorna, säger Kedar Nath Sharma, talesperson för inrikesdepartementet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Bland dödsoffren finns även barn som uppehållit sig i "menshyddorna" tillsammans med sina mödrar.

Uråldrig sed

Den som tillämpar den uråldriga traditionen – kallad "chhaupadi" och som Nepals högsta domstol förbjöd 2005 – riskerar förutom indragna förmåner även böter på knappt 24 euro och fängelse i upp till tre månader.

I samhällen där "chhaupadi" fortsätter praktiseras uppmanar myndigheterna invånare att förstöra illegala "menshyddor" och hotar med kollektiva repressalier mot byar som vägrar. Byäldsten i en av de byar som plågats av "mensdödsfall" liknar dock myndigheternas krafttag mot "chhaupadi" vid att bekämpa eld med eld.

– Polisen bemöter bara smärta med mer smärta. Kvinnan begav sig själv till hyddan som en del av vår kultur, säger byäldsten Krishna Budha till The New York Times.

"Utbildning och information"

Enligt en nyligen publicerad studie på 400 flickor mellan 14 och 19 år i västra Nepal praktiserade 77 procent av flickorna "chhaupadi" – trots att 60 procent av deltagarna i undersökningen kände till förbudet mot "menshyddorna".

– Kvinnor dör i de här hyddorna, säger Kedar Nath Sharma, talesperson för inrikesdepartementet, till The New York Times.

I det långa loppet är det en fråga om utbildning och information, anser Radha Paudel, grundare av en stiftelse som sedan 2016 arbetar med att slå hål på myter om menstruation.

– En fortsatt och integrerad kampanj för att sätta punkt för det djupt rotade missförståndet om och rädsla inför menstruation är nödvändig för att få ett slut på tillämpningen (av illegala "menshyddor"). Annars riskerar kvinnor att fortsätta att utöva traditionen och lida av den, säger Radha Paudel till Reuters.

Nepal är till ytan cirka 150 000 kvadratkilometer stort och har drygt 29 miljoner invånare (2017). Nepal ligger på Himalayas sydsluttning, inklämt mellan de stora nationerna Kina och Indien. Världens högsta berg Mount Everest finns på gränsen till Tibet

Huvudstaden Katmandu hade omkring 1,2 miljoner invånare enligt en FN-beräkning från 2015.

Nepals invånare utgör en komplex blandning av folkgrupper som definieras efter etnicitet, kast, språk och till viss del religion, geografisk hemvist och social samhörighet.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet i Sverige

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning