Nej, viruset vaknar inte upp klockan 23 – och sover inte heller eftermiddagssömn mitt under gudstjänsten

Bild: Wilfred Hildonen

Finns det alternativ till fler och mer detaljerade restriktioner? Eller slutar allt med en nedstängning igen?

När antalet nya fall av covid-19 steg brant i början av oktober införde regeringen nya restriktioner för restaurangerna.

I områden som befinner sig i accelerationsfasen skulle restaurangerna stänga senast klockan 23 och försäljningen av alkohol skulle sluta klockan 22, var budet då.

Liknande restriktioner infördes inte bara i Finland utan i många andra länder också.

I Storbritannien beordrades pubarna att stänga klockan 22. Det fick Ole Peters, matematiker vid London Mathematical Laboratory, att utbrista på Twitter: Är viruset nattaktivt? Tryggt klockan 21.30, otryggt klockan 22.30?

Det är lätt att se att rekommendationerna och restriktionerna riskerar att förlora sig i detaljer. I Finlands fall sade grundlagsutskottet redan nej till att dra alla restauranger över samma kam med samma stängningstider överallt, och regeringen anpassade sig.

Det är samtidigt lätt att förstå politikernas och myndigheternas behov av snabba och svepande åtgärder för att stoppa epidemin. Snabbhet i sig har visat sig vara en vinnande metod i kampen mot viruset.

Risken finns ändå att signalen blir fel: att viruset är särskilt farligt efter en viss tid, och ofarligare tidigare på dagen, eller att det är ofarligt där men inte här.

Viruset är ju likadant oberoende av tidpunkt, och man kan stöta på det var som helst om man har otur.

Frågan är om vi skulle behöva mer abstrakta anvisningar som skulle gälla mer allmänt, och om inte matematikerna borde göra en större insats i frågan.

I sin tweet om pubstängningarna gör Ole Peters ett försök:

Att träffa 100 personer var för sig i fem minuter är betydligt värre än att träffa en person i 500 minuter.

Varje ny person är då lite som ett nytt tärningskast som kan avgöra ens öde, eller om man vill vara mer drastisk, som en kula i rysk rulett. Varje nytt möte ökar sannolikheten för att man ska få viruset.

Ole Peters "anvisning" gäller oberoende av tid, plats eller berusningsgrad. Det gäller lika mycket för gudstjänster som för nattklubbsbesök.

Återstår då att definiera vad ett möte eller en träff är. När har man träffat tio personer eller 100 som i Ole Peters exempel?

Enligt nuvarande syn på frågan finns det grader i coronahelvetet. Om man bär munskydd träffas man enligt den gängse synen inte på samma sätt som utan munskydd, i covid-bemärkelse.

Träffar utomhus och inomhus rankas också olika. Inomhus anses man ha träffat så gott som alla på plats om man befinner sig tillräckligt länge i lokalen.

Med funderandet kring vad en träff är har man igen lämnat de enkla anvisningarnas värld och snart är man åter förlorad i detaljerna.

Då börjar man åter söka enkelheten. Frågan är om man finner den i president Sauli Niinistös uppmaning nyligen på Twitter: Vi orkade med våren. Vi orkar också nu. Tre veckor av intensiv självdisciplin.

Niinistö påminner här lite om en präst som i kraft av sin auktoritet uppmanar sina församlingsmedlemmar (som håller på att tappa sin tro) att följa fastan inför påsken. I stället för att hänvisa till två tusen år av religiösa beprövade traditioner citerar presidenten Seppo Meri, professor i immunologi.

Min kur bygger på sunt bondförnuft, beskriver Meri den tre veckor långa period av intensiv självdisciplin han förespråkar. Viruset försvinner om vi lyckas hålla det stången under tre veckor genom att behålla distansen, bära mask och tvätta händerna.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel lyckas kombinera politisk auktoritet à la Niinistö med matematikens insikter

Merkel, till utbildningen doktor i kvantkemi, höll senast i september en matematiklektion för det tyska folket. Under en presskonferens förklarade hon ytterst pedagogiskt vad exponentiell tillväxt är och vad en dubblering av coronafallen med jämna mellanrum betyder i praktiken.

Merkels matematiklektion om ett av epidemins centrala begrepp hade tyvärr inte särskilt stor effekt. De tyska covidfallen har fortsatt öka, exponentiellt.

Om allt mer detaljerade restriktioner från lokala myndigheter och auktoritativa vädjanden från högsta ort inte har effekt, vad händer då?

Väntar en nedstängning igen?

Eller borde vi ännu före det följa coronaframgångsrika Vietnams exempel som genast tog hjälp av populärkulturen, framför allt med en poplåt med artisten Min som blev viral på nolltid?

Mitt förslag för Finland: Kalla in M.A. Numminen.

Tim Johansson Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning