Nej till handskakningar – så förbereder sig riksdagen för virus

Riksdagens talman Matti Vanhanen (C). Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Riksdagen stänger inte dörrarna för besökare. Ledamöterna gör eventuella bedömningar om karantän själva, eftersom de har rätt att företräda folket.

Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) informerade kort på onsdagen om riksdagens beredskap för att en eventuell coronasmitta skulle drabba någon i huset. Förberedelserna har involverat också städningen i Riksdagshuset och personalens och ledamöternas hälsovård.

Vanhanen säger att rekommendationerna följer hälsomyndigheternas anvisningar. Han säger också att det rekommenderas att man undviker handskakningar.

Men Riksdagshuset är tillsvidare öppet för gäster, om det inte sker något avvikande. De två ledstjärnorna är att trygga riksdagens verksamhet och att värna om öppenhet.

– Öppenhet hör till de grundläggande principerna i vårt folkvälde, säger Vanhanen.

I vanliga sjukdomsfall kan varje enskild riksdagsledamot som är sjukskriven bedöma om hen ändå kommer till riksdagen för en viktig omröstning eller utskottsbehandling. Riksdagsledamöterna kommer inte att beordras i karantän, eftersom de har fullmakt att företräda folket, men förväntas besluta om sin karantän själva.

– De som är anställda vid riksdagen kan sättas i karantän, medan ledamöterna kan stanna i karantän genom sitt eget beslut.

Riksdagen har inte i förväg beslutat hur det påverkar omröstningar.

– Om det kommer en sådan situation så överväger vi saken. Det kan innebära att en omröstning skjuts upp. Eftersom utgångspunkten är vars och ens rätt att rösta så gör vi inga absoluta definitioner i förväg.

Vanhanen säger att talmannen ska följa grundlagen då man gör bedömningen om det går att rösta eller om man bör skjuta upp en omröstning. Om det behövs en övergripande bedömning kan riksdagen höra grundlagsexperter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning