Nej, husen tar aldrig slut – nu renoverar Ernst en kvarn i sitt sommarprogram

Ernst Kirchsteiger vill fördjupa "Sommar med Ernst". "Jag har en berättarambition", säger han. Bild: TT/Jonas Ekströmer

Skrönor och folktro, konstruktion och kvarnhistoria. När Ernst Kirchsteiger tar sig an årets sommarprojekt framför tv-kamerorna handlar det om mer än bara inredning. Nu är han tillbaka på tv.

"Nu måste det väl ändå vara slut på spännande hus att renovera" berättar Ernst Kirchsteiger att han brukar tänka efter varje avslutad säsong av "Sommar med Ernst" – programmet på svenska TV4 där barfotaprofilen varvar sågande och spikande med matlagning, inredning och citat som "färgen får det att brumma som en liten humla i mitt bröst".

Det här året lyckades han trots allt hitta ett: en av de få kvarvarande kvarnarna som drivits med hjälp av vind och vatten.

– När vi kom dit fanns det ingenting kvar av vad som är en kvarn. Kugghjul och kvarnstenar, allt sådant var borta. Så det var egentligen tomma våningsplan med ruttet timmer och golv som man fick vara försiktig när man gick på så att man inte rasade igenom. Det har varit en utmaning, berättar han.

Svensk kultur

Nytt för den här säsongen är att tv-inredaren även har en berättarambition med programmet. Kvarnar från förr, timmerteknikens utveckling och historier från tidigt 1900-tal kommer att betas av, ämnen som Ernst Kirchsteiger tidigt fick upp ögonen för.

Mamma och pappa Kirchsteiger flyttade till de värmländska skogarna i det främmande Sverige under mitten av 1950-talet, utan att kunna ett ord svenska, berättar han.

– Det har gjort att jag på något konstigt sätt alltid har varit otroligt intresserad av svensk historia och svensk kultur. Svepaskar, näverslöjd, trasmattor, allt det där har legat långt fram i min intressesfär. Med tiden har jag samlat på mig väldigt mycket kunskap, berättar han.

"Gör det jag blev ombedd"

Det svåraste med hela projektet var att hitta balansen mellan industribyggnad och boende, berättar Kirchsteiger. Ombyggnationen av kvarnen kritiserades även av grannar, som bland annat menade att "Sommar med Ernst" förstörde ett kulturarv, vilket Aftonbladet tidigare har rapporterat om.

Vad tänker du om det?

– Det där är en gammal diskussion som jag egentligen inte över huvud taget är inblandad i, det är kommunen som äger kvarnen och marken och de här personerna som har haft en dialog långt innan jag reflekterade över att göra det här.

– Jag är bara så förvissad om att det jag gör med den här kvarnen enbart är utifrån goda intentioner, jag gör bara det jag har blivit ombedd att göra. Jag blev ombedd att förvandla en fallfärdig kvarn till ett ställe där människor kan leva och bo på sommaren, och det ligger i mitt dna att göra det så försiktigt som möjligt, så att inte kvarnen tappar sin karaktär, säger Ernst Kirchsteiger.

Fakta

Ernst Kirchsteiger

Född: 1957 i Kroppa församling i Filipstads kommun.

Bakgrund: Slog igenom i början av 2000-talet när han jobbade för SVT och bland annat gjorde programmet "Sommartorpet". 2004 var han kanalens julvärd. 2007 lämnade Ernst Kirchsteiger SVT och gick till TV4. Där har han bland annat lett auktionsprogrammet "Första, andra, tredje", samt "Sommar med Ernst" och "Jul med Ernst".

Aktuell: Med den elfte säsongen av "Sommar med Ernst" där han renoverar Kånsta kvarn i Hallsberg. Programmet har premiär den 12 juli på Sveriges TV4, TV4 Play och Cmore.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02