Negativa erfarenheter minskar ungas intresse för motion

Verksamhet inom idrottsföreningar är vanligast bland 7–9-åringar. Bild: Lehtikuva/Anni Reenpää

De största orsakerna till att många barn och ungdomar inte motionerar för lite är att de inte har tillräckligt med tid, inte gillar att motionera eller tycker att de saknar talang för det.

Också de negativa erfarenheterna av gymnastik och idrott i skolorna har ökat klart mellan åren 2012 och 2015.

Det här framgår av en ny undersökning om hur barn och ungdomar använder sin fritid.

Över 90 procent av barnen och ungdomarna i åldrarna 7–29 år meddelar att de motionerar på egen hand eller under handledning. De populäraste motionsformerna är löpning, cykling, promenader och annat friluftsliv samt träning på gym.

Föreningar populärast bland de yngsta

Undersökningen visar att deltagande i motions- eller idrottsföreningars verksamhet framför allt har blivit ett sätt för yngre barn att röra på sig. Verksamhet inom idrottsföreningar är vanligast bland 7–9-åringar.

Nästan 70 procent av den åldersgruppen är med i någon idrottsförening. Pojkarna fortsätter aktivt med detta tills de fyller cirka elva medan intresset minskar bland flickorna direkt efter att de har fyllt sju år.

Enligt undersökningen har det skett en klar förändring i intresset för idrottsföreningar under 2010-talet. Det har lett till att allt färre, bara cirka en fjärdedel, aktivt deltar i någon idrottsförenings verksamhet då de har fyllt 15 år.

Undersökningen omfattar cirka 1 200 barn och ungdomar i åldrarna 7–29 år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning