Negativ ränta på kontot kan leda till radikala reaktioner i Finland – en av fem skulle ta ut alla besparingar i kontanter

En femtedel av finländarna tänker ta ut sina pengar i kontanter om räntan på bankkontot blir negativ. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

En tredjedel av finländarnas förmögenhet sparas på bankkonton. Negativ ränta skulle få en majoritet av finländarna att reagera.

Investerartjänstbolaget Alexandria har låtit göra en undersökning om hur hushållen skulle reagera på negativ ränta på bankkontot. Det kan leda till radikala reaktioner, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Över en tredjedel av finländarna skulle investera pengarna, en tredjedel skulle byta bank och endast en liten del av finländarna skulle lämna pengarna på kontot. Kring en femtedel uppger att de skulle ta ut alla sina besparingar i kontanter.

En tredjedel av finländarnas förmögenhet ligger på bankkonton och insättningar är fortfarande det vanligaste sättet att spara. I Finland har bankerna ännu inte börjat med negativ ränta, men till exempel i Danmark har Jyske Bank meddelat att de inför negativ ränta för konton med stora summor.

I praktiken innebär inflationen att den reella avkastningen för att spara på kontot för det mesta är negativ redan i dag.

Över tusen slumpmässigt valda finländare svarade på undersökningen som genomfördes av Taloustutkimus.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning