Nedtonad Trump vill ställa Kina till svars

USA:s president Donald Trump under måndagens presskonferens. Bild: Alex Brandon/TT-AP

Donald Trump var på måndagen tillbaka framför pressen. Coronauppdateringen blev förhållandevis lågmäld, men USA:s president kunde inte hålla sig helt från att attackera sina motståndare.

Tonläget i Vita husets dagliga presskonferenser om coronaviruset har sedan de inleddes i mars skruvats upp för i det närmaste varje möte. Kulmen nåddes möjligen när han förra veckan spekulerade om att bota smittade personer med desinfektionsmedel. Han blev efteråt rikligt förlöjligad och avslutade tvärt pressträffen dagen därpå utan att svara på frågor.

Efter ett uppehåll i helgen var det länge osäkert om måndagens pressträff skulle bli av. Först sattes den upp på schemat, för att snart ställas in och sedan åter vara på agendan.

Vill öppna skolorna

När Trump strax vid midnatt finsk tid stod på gräsmattan utanför Vita huset var det en något lugnare president som kunde berätta att många städer – han räknade upp ett dussintal – noterar färre smittofall, att 5,2 miljoner amerikaner har testats för viruset och att det är viktigt att börja öppna USA igen.

– Så fort som möjligt, men också så säkert som möjligt, sade Trump och tryckte i synnerhet på att skolor över hela landet bör slå upp sina portar igen.

– Det finns en hunger hos folk att öppna igen och det går fort, fortare än någon tror.

Tidigare virusuppdateringar har vid flera tillfällen snarast liknat kampanjmöten inför höstens val, men tonen från helgens idoga twittrande om falska medier – "folkets fiende" – återkom inte lika kraftigt på måndagen.

Han kunde dock inte hålla sig från att berätta om att "någon" sagt till honom att han byggt upp den bästa ekonomin i världshistorien. Han anklagade också återigen Demokraterna i allmänhet och representanthusets talman Nancy Pelosi i synnerhet, för att ha tonat ner hotet om coronaviruset.

56 000 avlidna

Men de arga orden begränsades främst till Kina, som enligt Trump kunde ha förhindrat att viruset spreds, och att landet kommer att hållas ansvariga för pandemin.

– Det finns många sätta som vi kan göra det på. Vi undersöker hur vi kan göra, sade Trump.

– Vi är inte glada över hela situationen för vi tror att det (viruset) hade kunnat stoppas vid källan.

Under måndagen registrerades 1 303 nya dödsfall till följd av covid-19 i USA. Totalt har drygt 56 000 personer avlidit i sviterna av coronaviruset i landet och nästan en miljon är bekräftat smittade, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet.

Läs också: Ångesten lägger sig över USA allt medan dödssiffran klättrar uppåt

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning