Nedmontering av Vasa centralsjukhus politisk dödsfälla

Bild: Lehtikuva/Johannes Tervo

Om VCS förlorar sin omfattande jour föreslår jag ett forskningsprojekt som noggrant granskar alla akuta dödsfall under de kommande två åren.

Det var med bedrövelse jag såg och hörde professor Pekka Puska i tv-nyheterna, att han bytt åsikt efter påtryckningar och kommer att rösta mot fullskalig jour vid Vasa centralsjukhus (VCS) eftersom han ändå inte trodde att det skulle få majoritet i riksdagens social- och hälsovårdsutskott.

Jag har alltid upplevt Puska som en klok karl och det måste vara ytterst frustrerande att tvingas rösta mot sin egen övertygelse överkörd av Finlands politiska kadaverdisciplin. Vi kommer bägge från Vasa, och jag har jourat rätt mycket tidigare på VCS och känner väl till behoven, vilket säkert också Puska gör.

Problemet är att det här förslaget, som i praktiken är en politisk dödsfälla, saknar intellektuell belastning. Det mesta är taget ur luften eller politiska garderober.

Cheföverläkare Auvo Rauhala visade på många felaktigheter i utredningen i en skrivelse den 11 december 2016. Dödlighet i hjärtinfarkt vid de två sjukhusen har citerats felaktigt, de verkliga siffrorna visar på tydliga skillnader, 19,2 procent för VCS och 33,8 procent för Seinäjoki om man också beaktar recidiv. Men det här är bara en liten detalj, det finns många faktorer som påverkar dödlighet i hjärtinfarkt.

Men det finns fyra viktiga argument varför VCS bör fortsätta att ha fullskalig jour: VCS ligger nära en flygplats och ett sådant kräver fullskalig jour förutom att det kan bistå med snabba transporter; VCS är ett sjukhus i en stad med hamn och livlig båttrafik, det är fler än en gång det har krävt tillgång till fullskalig jour; VCS betjänar en stor svenskspråkig befolkning som aldrig skulle kunna göra sig förstådd i Seinäjoki. Det här luktar diskriminering av språkgrupp, något som också presidenten påtalat; VCS är också nav i flera viktiga forskningsprojekt och har varit pionjär inom diabetesforskningen i Finland sedan närmare 30 år (exempelvis Botniaprojektet).

Om VCS förlorar sin omfattande jour föreslår jag ett forskningsprojekt som noggrant granskar alla akuta dödsfall under de kommande två åren, jag kan själv hjälpa till att handleda om så behövs, men tror att Pekka Puska är bättre på den typen av forskning. Det här kan bli intressant läsning för Centerns och Samlingspartiets framtida partistämmor.

Hur mycket sparar man genom att frånta VCS fullskalig jour? Jag är rädd för att ett antal riksdagsledamöter i framtiden kommer att få gå med sitt dåliga samvete för att de bidragit till ett befängt beslut som lett till en politisk dödsfälla.

Leif Groop

tidigare jourläkare vid VCS, seniorprofessor, Lunds universitet, forskningsdirektör, Institute for Molecular Medicine Finland, Helsingfors universitet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning