Nederländska Eurovisionsfavoriten: ”Mobbningen gjorde mig starkare”

Hela våren har Nederländernas Duncan Laurence toppat vadslagningsbolagens listor över vem som kommer att vinna årets Eurovision Song Contest. Bild: Malin Slotte/SPT

En avskalad, sublim ballad är årets storfavorit att vinna Eurovision Song Contest. Artisten Duncan Laurence har skrivit låten själv och den är mycket personlig för honom.

Hela våren har Nederländernas Duncan Laurence toppat vadslagningsbolagens listor över vem som kommer att vinna årets Eurovision Song Contest. Även om de inte alltid har rätt brukar det vara ett gott tecken.

Duncan Laurence heter egentligen Duncan de Moor och är en 25-åring från den sydholländska medelstora staden Spijkenisse. Han utsågs att representera Nederländerna efter att ha skickat sin låt Arcade till Ilse DeLange som var hans coach när han deltog i The Voice of Holland. DeLange hade de rätta kontakterna efter att själv ha kommit tvåa i Eurovision Song Contest 2014 som medlem i bandet The Common Linnets.

Låten Arcade tillkom vid pianot under Duncans studietid. Lyriken är delvis inspirerad av en till honom närstående person, dels av hans egna erfarenheter.

– Den handlar om en kär person som jag förlorade när jag var yngre. Hennes livs kärlek lämnade henne, och ända tills hon dog sörjde hon honom och ville att han skulle komma tillbaka, men det gjorde han aldrig. Det var utgångspunkten, och jag lade till mina egna personliga erfarenheter.

Duncan säger att han just hade flyttat från en småstad till en större stad för att studera vid konservatoriet. Småstadspojken i texten som åker till den stora staden och blir förälskad i hela upplevelsen är han själv.

– Förhoppningsvis är det det personliga i berättelsen som berör människor.

En man och ett piano

Scenframträdandet är enkelt med fokus på sången: Duncan sitter vid sitt piano och scenbelysningen är blå.

– Med det blå ljuset vill jag skapa en mystisk stämning, och ljuset som finns där representerar hoppet. Jag ser den här iscensättningen som ett extra instrument i musiken. Därför är det sobert och avskalat. Det är bara jag vid ett Yamaha CP-70-piano som för övrigt är ett rock'n'roll-piano som använts av stora, berömda artister som Elton John. Det påminner mig också om rockakademin jag studerade vid. Så allt som finns på scen är kopplat till mig som skrev låten.

Det nedtonade uttrycket associerar till en annan vinnare, Portugals Salvador Sobral som 2017 inte heller satsade på show utan helt fokuserade på musiken. Duncan ser ändå en betydande skillnad mellan sig själv och den portugisiska Eurovisionsvinnaren.

– Det var en vacker låt. Det som gjorde honom så speciell var att han förblev sann mot sig själv, och det är han fortfarande. Han bryr sig inte så mycket om det hektiska runtomkring, glittret och glamouren. Jag däremot tycker om glitter och glamour, jag vill bara inte att det stör den här låten. Där är vi lite olika tror jag.

Blå är färgen när Nederländernas Duncan Laurence gör sitt scenframträdande. – Med det blå ljuset vill jag skapa en mystisk stämning, och ljuset som finns där representerar hoppet. Bild: Thomas Hanses/EBU/SPT

Musiken blev räddningen

I artistpresentation på den officiella Eurovisionssajten skriver Duncan om den mobbning han utsattes för som yngre.

– Jag kom in i en ond cirkel där jag blev mobbad och fokuserade på allt negativt som hände. Det gjorde att jag nästan försvann, jag ville ändra på mig själv för jag trodde att jag måste det för att bli accepterad. När jag slutade göra det och började fokusera på musiken blev den en fristad för mig och saker förändrades drastiskt.

Duncan säger att han blev starkare när han började fokusera på det positiva och slutade bry sig om vad andra tyckte.

– Det hjälper mig också här under Eurovisionen. Lyckligtvis får jag massor av positiv respons, men det finns också de som tycker att det man gör är dumt eller fånigt, eller att man är ful, och det måste man hantera.

Jag gillar glitter och glamour, jag vill bara inte att det stör den här låten, säger Duncan Laurence om sitt avskalade bidrag. Bild: Malin Slotte/SPT

ESC språngbräda i karriären

Duncan säger att han skulle älska att vinna men att det viktigaste för honom är att delta. Han ser Eurovision som en språngbräda i sin artistkarriär. Han hoppas att synligheten i tävlingen ska ge honom möjlighet att turnera i Europa.

Att intresset är stort och att han satsar på seger står klart. Intervjun görs på en tapas- och vin-servering vid Tel Avivs gamla nerlagda järnvägsstation, ett trendigt område fullt av butiker och restauranger. Här ger han tålmodigt och vänligt intervjuer under fyra timmar; journalisterna köar för att få en tio minuter lång pratstund med honom.

Vilka ser du som dina främsta konkurrenter?

– Jag tror det är Mahmood från Italien, eller John från Sverige. Men jag håller också ett öga på Michela från Malta, hon är toppen.

Det finns artister som anser att årets Eurovision borde bojkottas på grund av Israel-Palestina-konflikten och människorättssituationen i området. Hur resonerade du när du valde att delta?

– Jag övervägde aldrig att inte delta, eftersom jag är musiker och inte politiker. Jag tycker att de här sakerna borde lämnas åt politiken. Jag är här enbart av musikaliska skäl, så nej det var inte ett problem. Visst vet jag vad som pågår, självfallet, men jag är här för musiken och jag hoppas att den ska förena.

Nederländerna deltar i den andra semifinalen i Eurovision Song Contest på torsdagskvällen.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning