Nederländerna tillbaka – och satsar på guld

Georginio Wijnaldum och Memphis Depay är två av nyckelspelarna för att Nederländerna ska lyckas. Bild: Peter Dejong/AP/TT

Efter sju svåra år är Nederländerna tillbaka i stora mästerskapssammanhang. Och det är bara ett EM-guld som räknas.– Vårt mål är inte bara att nå finalen utan att vinna den, säger förbundskaptenen Frank de Boer.

Nederländerna tog VM-brons i Brasilien 2014 – men sedan dess har det varit en lång kräftgång för den klassiska fotbollsnationen.

De missade EM i Frankrike 2016 och även VM i Ryssland 2018.

Men nu är de tillbaka i landslagsfotbollens finrum och Nederländernas spel har både charmat och varit vägvinnande – i gruppspelet tog man full pott.

Hotet: Patrik Schick

I åttondelsfinalen väntar Tjeckien på Puskás Aréna i Budapest.

– Det är ett tufft motstånd. Traditionellt sett har vi det svårt mot Tjeckien. Vi måste spela på topp för att besegra dem, säger Frank de Boer.

Det största tjeckiska hotet stavas Patrik Schick. Leverkusenanfallaren har gjort tre mål för sitt land såhär långt i EM, varav ett från halva plan mot Skottland. Ett mål som de Boer anser är turneringens vackraste.

Men någon specialbehandling lär han inte få.

– Vi kommer inte att försvara oss på något annorlunda sätt, våra försvarare kommer att vara 100 procent fokuserade, men inte bara på honom, säger de Boer.

"Vi har kvaliteten"

Det är Nederländerna som har pressen på sig inför åttondelen. Trots att det varit skralt med framgångar de senaste åren satsar landslaget på att bärga EM-titeln på Wembley den 11 juli.

– Det finns många lag som tänker likadant och som har mycket kvalitet. Man blir inte Europamästare enkelt, men jag tror att vi har kvaliteten för att lyckas, säger de Boer.

1988 vann det orangeklädda laget sitt första och hittills enda EM-guld, då med Marco van Basten i spetsen. De Boer ser ännu en historisk sommar framför sig.

– Jag är en positiv person, så låt oss säga att allt kommer att falla på plats, säger han.

Det till och med krävs en seger för att det ska ses som ett lyckat mästerskap.

– Om vi kommer topp fyra, så har vi gjort ett bra jobb. Men vårt mål är inte bara att nå finalen utan att vinna den, först då kommer EM att ses som en framgång för oss, säger de Boer.

Matchen har avspark 19.00.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning