Nedåt, uppåt och nedåt igen

Bild: Roni Rekomaa

I Yles färskaste opinionsmätning är Centern det enda regeringsparti som går framåt.

Det ledande regeringspartiet Centern har medvind i motsats till de två andra regeringspartierna. Samlingspartiet och Sannfinländarna backar igen, båda med en procentenhet sedan Yles förra mätning. Men. För alla tre ligger förändringarna inom felmarginalen på plus/minus 1,6 procentenheter. Man kan alltså egentligen inte alls tala om förändringar. Dessutom är det knappt 60 procent av de tillfrågade som uppgav vilket parti de stöder.

Sannfinländarnas Timo Soini brukar kommentera sitt partis dåliga framgång med att det är långt till nästa riksdagsval. Det har han rätt i. Nu får Sannfinländarna 7,6 procent. Ett så lågt stöd för dem har inte mätts sedan april 2010 – alltså före den stora skrällen. Det går inte att slå ifrån sig.

Petteri Orpo har också anledning till oro. Han förklarade under ordförandekampanjen i Samlingspartiet att opinionssiffrorna helt enkelt inte duger. Efter en liten uppgång i juli har Samlingspartiet nu igen distanserats av SDP. Det kan betyda ett ännu kärvare klimat inom regeringen när Orpo har behov av att profilera sig.

Men förskjutningarna är alltså ytterst små, så små att de egentligen kan ha omvända förtecken.

Texten har uppdaterats 11.8: Felmarginalen uppges nu som plus/minus 1,6 procentenheter. I den ursprungliga texten stod 1,6 procent. För att vara riktigt exakt borde en felmarginal uppges för varje parti. Yle anger att felmarginalen för de större är 1,6 procentenheter.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning