Nedåt, uppåt och nedåt igen

Bild: Roni Rekomaa

I Yles färskaste opinionsmätning är Centern det enda regeringsparti som går framåt.

Det ledande regeringspartiet Centern har medvind i motsats till de två andra regeringspartierna. Samlingspartiet och Sannfinländarna backar igen, båda med en procentenhet sedan Yles förra mätning. Men. För alla tre ligger förändringarna inom felmarginalen på plus/minus 1,6 procentenheter. Man kan alltså egentligen inte alls tala om förändringar. Dessutom är det knappt 60 procent av de tillfrågade som uppgav vilket parti de stöder.

Sannfinländarnas Timo Soini brukar kommentera sitt partis dåliga framgång med att det är långt till nästa riksdagsval. Det har han rätt i. Nu får Sannfinländarna 7,6 procent. Ett så lågt stöd för dem har inte mätts sedan april 2010 – alltså före den stora skrällen. Det går inte att slå ifrån sig.

Petteri Orpo har också anledning till oro. Han förklarade under ordförandekampanjen i Samlingspartiet att opinionssiffrorna helt enkelt inte duger. Efter en liten uppgång i juli har Samlingspartiet nu igen distanserats av SDP. Det kan betyda ett ännu kärvare klimat inom regeringen när Orpo har behov av att profilera sig.

Men förskjutningarna är alltså ytterst små, så små att de egentligen kan ha omvända förtecken.

Texten har uppdaterats 11.8: Felmarginalen uppges nu som plus/minus 1,6 procentenheter. I den ursprungliga texten stod 1,6 procent. För att vara riktigt exakt borde en felmarginal uppges för varje parti. Yle anger att felmarginalen för de större är 1,6 procentenheter.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen