Nea och Sanni är världsmästare i latinsk showdans

Esboflickorna Nea Korkeamäki och Sanni Ruutu är färska världsmästare i latinsk showdans. Tillsammans med sin dansgrupp Latin Unity vann de VM för juniorer under 16 år i Genua i Italien under veckoslutet.

Nästan allt kretsar kring dans i åttondeklassarna Nea Korkeamäkis och Sanni Ruutus liv just nu. Deras duo Sea vann finska mästerskapen i showdans för juniorer i Seinäjoki i april och nu har de precis kommit hem från den senaste tävlingsresan, som förde dansarna till italienska Genua.

– Det var häftigt att delta i VM. Tävlingarna i Genua pågick i fyra dagar och vi deltog både i tävlingen för grupper och för duon. Och vår dansgrupp Latin Unity vann VM för juniorer under 16 år, berättar 15-åriga Nea Korkeamäki.

– Det var elva grupper som deltog i tävlingen, de flesta från Europa och flera av dem från Italien förstås, eftersom tävlingarna avgjordes där. Men vi var det enda laget från Norden, berättar Sanni Ruutu, 14 år.

Världsmästare! Dansgruppen Latin Unity, som grundades för bara två månader sedan i dansskolan Dance Actions regi i Tammerfors, vann VM-guld för juniorer i latinsk showdans. Gruppen består av sex medlemmar, Nea Korkeamäki och Sanni Ruutu är från Esbo. Bild: Maarit Korkeamäki

De uppträder i latinsk showdans i flera olika uppsättningar. Tillsammans bildar de duon Sea, namnet är en mix av deras förnamn. Den duon verkar vid dansskolan Move, som tränar i Freedom Fund-arenan i Ymmersta i Esbo. Sedan april ingår de båda flickorna också i den nyligen grundade dansgruppen Latin Unity, som består av sex unga och lovande dansare vid dansskolan Dance Actions Tampere, fyra tjejer och två killar. Det här betyder att Nea och Sanni åtminstone en gång i veckan sätter sig på tåget till Tammerfors för att träna tillsammans med gruppen.

– Vi tränar dans ungefär 15 timmar i veckan och däremellan försöker vi också hålla nån ledig dag. Men det mesta kretsar kring dans, medger Sanni Ruutu.

Några andra hobbyer än dans hinner flickorna inte ha.

– Men skolan har inte lidit, vi klarar oss båda bra i skolan. Det går fint att läsa läxor på tåget, försäkrar Nea Korkeamäki.

Sanni Ruutu och Nea Korkeamäki tränar dans i cirka femton timmar per vecka, i olika uppsättningar, med olika föreningar och i ett par olika dansstilar. Just nu har de stor framgång i latinsk showdans. Bild: Leif Weckström

Flickorna går båda i åttan, men i olika skolor, Nea i Hagelstamska i Grankulla och Sanni i Tapiolan koulu i Esbo. De har tränat dans sedan de var småflickor, Sanni började med balett som 3-åring, Nea i dansskola några år senare. De träffades i Move för fyra år sedan och har sedan dess uppträtt tillsammans och på skilda håll otaliga gånger.

– Vi utövar två olika dansstilar, förutom latinsk showdans tränar vi också tävlingsdans i Kabelfabriken, alltså pardans såsom man ser det i tv-programmet Tanssii tähtien kanssa. Då har vi varsin partner från våra dansföreningar Star och Blue and white, berättar Sanni Ruutu.

Trots varsin guldglänsande VM-medalj runt halsen tycker flickorna inte att de har vunnit allt som är värt att vinnas, de är sugna på flera tävlingar och nya medaljer. De vill fortsätta dansa. Vad gäller framtiden skiljer sig flickornas planer och drömmar ändå lite.

– Jag vill gärna satsa på ett yrke som dansare, det är min dröm! säger Sanni Ruutu.

– Jag är mera tveksam, jag har redan prövat på att jobba lite som maskerare och det intresserar mig också, parallellt med dansen. Jag har nog ännu inte bestämt vad jag ska satsa på, säger Nea Korkeamäki.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03