Nea: "Lucia ska påminna oss om allt det fina i världen"

Nea Lundström, kandidat 10, beskriver sig som empatisk och positiv. Bild: Karl Vilhjálmsson

Luciakandidat 10, Nea Lundström från Esbo, vill bli både journalist och artist. Hon skriver egna låtar och vill sprida glädje genom sin musik.

Berätta om ett tidigare luciaminne.

– Ända sedan jag var liten har jag alltid kollat på lucia och tänkt att det är den finaste traditionen vi har i Finland. Min farmor var sjuksköterska på Vasa centralsjukhus och hon har berättat att hon var lucia för patienterna där. Det tycker jag är en fin historia.

Vilken julsång är viktig för dig?

– Det finns många eftersom både julen och musik är viktigt för mig. Jag har gått i skolan på finska och där har vi alltid sjungit Tulkoon joulu, så den gillar jag. Den har fina ord och ger en bra julstämning. Luciasången är också fin.

Vilken är lucias roll i dagens samhälle?

– Många är rädda nu för tiden, vi läser i medier om klimatförändring, hattal och terrorism. Lucia ska påminna oss om allt det fina i världen och att alla ska ha samma möjlighet att vara trygga, njuta av juletiden och alla är lika värdefulla. Lucia är också en fin tradition som fortsätter trots att mycket annat i samhället är i förändring.

Hur förbereder du dig på att möta människor i olika livssituationer?

– Att umgås och möta olika sorters människor kommer naturligt för mig eftersom jag har sommarjobbat i hemtjänsten. Det var tungt, men en bra upplevelse eftersom jag nu känner att jag kan möta vad som helst i livet. Jag har också gjort frivilligarbete på äldreboende och skött om min 7-åriga kusin sedan hon var liten.

På vilket sätt vill du vara en förebild?

– Jag tänkte först att jag måste skaffa hårförlängning då jag blev vald som luciakandidat, men det skulle gå mot mina egna värderingar. Lucia handlar inte om utseende utan om att bry sig om andras välbefinnande. Jag är inte gammal men har varit med om mycket redan och vill visa att det går att överleva nästan vad som helst, för det finns hjälp att få. Jag har fått mycket stöd av andra människor och det vill jag ge tillbaka.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag skulle vilja jobba med radio, tv och skriva kolumner. Jag vill också fortsätta göra musik och vara artist. I framtiden vill jag också ha barn och hoppas på att jag är frisk och lycklig och att det finns människor runt mig som bryr sig om mig och som jag bryr mig om.

Vad ger dig mest glädje?

Människor, min familj och mina vänner, men också någon på gatan som ler och säger hej ha en bra dag. Att få sjunga och att jag får sprida glädje genom musik till andra gör mig också glad. Mat gör mig också glad och att springa och vara i naturen.

Vad är dina vardagstips för att främja en hållbar utveckling?

– Jag har bestämt att jag inte ska köpa bil. Jag har börjat köpa mina kläder och väskor begagnat och köper inte hem rött kött. Jag inte något helgon, klart det finns saker jag kunde göra ännu bättre, men det är viktigt att börja någonstans.

Vad gör du för att koppla av?

– Springa, promenera eller bara ligga, äta choklad och se på film. Jag har ofta svårt att koppla av men på resor kan jag ta det lugnt. Det är jätteviktigt att sköta om andra men också sig själv.

Hur kommer du att föra kampanj?

– Jag har tänkt starta en Facebooksida och uppdatera på Instagram.

Här hittar du alla luciakandidater och information om hur du röstar!

Ålder: 21 år.

Hemort: I Esbo.

Bor nu: I Helsingfors.

Gör: Studerar första året medier och journalistik vid Laajasalon opisto.

Anmäld av: Hon anmälde sig själv och berättade om det endast för sin gudmor.

Musikintresse: Sjunger och skriver egna låtar, spelar piano.

Andra hobbyer: Målar, skriver andra texter förutom låttexter, springer maraton, golfar, läser böcker, promenerar varje dag.

Läser just nu: Sapiens: en kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari och Big little lies av Liane Moriarty.

Lagar helst i köket: Avokadopasta, lax eller någon sallad, är en salladsexpert. Bakar glutenfria kex med choklad.

Instagram: @neaelviira

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning