NBA-stjärna räddade flykting på Medelhavet

Marc Gasol under en NBA-match Bild: AP Photo/Mark Humphrey

Den spanske basketstjärnan Marc Gasol ägnar en del av sommarledigheten åt att rädda liv på Medelhavet.

NBA-stjärnan i Memphis Grizzlies har varit med i räddningsinsatser av flyktingar med organisationen Proactiva Open Arms. På tisdagen lyckades de rädda en kvinna från en gummiflotte. Hon blev kvar sedan den libyska kustbevakningen fört iland 158 flyktingar från en båt och sedan sänkt fartyget. Kvar ute på Medelhavet blev gummiflotten, där två döda personer påträffades.

– Den libyska kustbevakningen lämnade människor i en livshotande situation. Det är inhumant och kriminellt, säger Gasol till El Pais, och förklarar varför han är med i räddningsaktionerna.

– Fotot på den syriske pojken som dog utanför Turkiets kust 2015 gjorde mig så arg och fick mig att förstå att vi alla måste göra vad vi kan för att det inte ska hända igen.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning